Saeimas ētikas kodeksa pārkāpšana vēl nenozīmē, ka deputātam ir jānoliek mandāts, aģentūrai BNS sacīja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (“Saskaņa”).

Demisionējušais veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), kurš ir arī Saeimas deputāts, paziņojis, ka lūgs gan Zaļo partiju, gan Saeimas mandātu komisiju izvērtēt viņa rīcību, lai pieņemtu lēmumu par deputāta mandāta saglabāšanu saistībā ar veidu, kā viņš saņēmis veselības aprūpes pakalpojumus un stāstīto sabiedrībai.

Orlovs skaidroja, ka komisija izvērtē, ir vai nav pārkāpts ētikas kodekss, bet tas nav saistīts ar mandāta atņemšanu, “viņš var tikai pats nolikt mandātu vai atkāpties no amata, vai kļūt par neatkarīgo deputātu.”Mandātu atņemt var tikai ar tiesas lēmumu, un lai mandātu atņemtu, jābūt noziedzīgam nodarījumam, par kuru ir izmeklēšana un ir notiesājošs spriedums.

“Diemžēl mēs [komisija] esam ierobežoti savā darbā – mēs varam ierosināt lietu tikai tad, ja ir iesniegums no deputāta, frakcijas vai deputātu grupas. Tāpēc mums jāsagaida iesniegumu. Ja tas būs, tad komisija izskatīs, ir vai nav pārkāpts ētikas kodekss no viņa puses,” teica Orlovs.

Jau ziņots, ka premjers Māris Kučinskis (ZZS) ir pieņēmis Belēviča demisiju, jo viņš atzinies melos. Pēc Kučinska norādītā, esot bijis pamats vērsties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, jo tas esot devis signālu Belēvičam, ka patiesība tiks izzināta. Par iespējamo Belēviča darbību Saeimā Kučinskis norādīja, ka tas jāizlemj viņam pašam, taču, viņaprāt, Belēviča politiskā karjera ir beigusies.

Informācija : BNS

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube