Pēdējā laikā cilvēki sāk aktīvi nodarboties ar sportu un pievērst uzmanību savam veselības stāvoklim. Tāpēc liela uzmanība un interese tiek pievērsta arī kulinārijas pasaulei. Sabiedrībā sāk parādīties atpazīstami pavāri un dietologi. Pilsētas ir pārpildītas ar dažāda veida restorāniem un kafejnīcām. Mēs kļūstam apsēsti ar to, ko liekam mutē. Bet, ja aizdomāties, tad ēdiens nav tikai organisma degviela, daudzi zinātnieki un ārsti uzskata, ka ēdienam piemīt arī psihoterapeitiskas īpašības, kas spēj nomierināt vai uzbudināt mūsu prātu.

Lielākā daļa cilvēku vairāk vai mazāk atrodas disbalansā. Kāds pārāķ aizdomīgs, cits pārāk emocionāļs, trešais – pārāk pasīvs. Un ēdiens, ko mēs lietojam uzturā bieži var kompensēt disbalansu. Iespējams jums patīk, piemēram, sausās brokastis, tas tāpēc, ka tās ir piepildītas ar mieru, kas jums tik ļoti tīk, bet sasniegt to nesanāk. Arī, piemēram, mīlestība pret persikiem var norādīt uz to, ka dzīvē jums nepietiek romantikas.

Ēdiens, kas jums liekas garšīgs, norāda uz to, kā trūkst organismam nevis tikai vēderam.

Dažiem produktiem piemīt īpašība atsaukt atmiņā patīkamas vai tieši otrādi – nepatīkamas asociācijas. Pareizs ēdiens var sniegt pieeju sen aizmirstām atmiņām un emocijām. Iespējams, ka daudziem patīk magoņu maizīte, jo bērnībā vecmāmiņa pirka tās tuvākajā konditorejā. Bet varbūt jums patīk noteikts šķiņķa veids, jo tas atsauc atmiņās sen aizmirstu ceļojumu pa Spānijas pilsētām.

Tiek uzskatīts, ka, ja pareizi un apdomīgi izvēlies savu maltīti, tad tā sniegs tev arī filosofiskāku skatu uz dzīvi. Padarīs tevi par labāku, atsaucot atmiņās pozitīvo, iemācīs skatīties uz lietām dziļāk. Kad jūs mēģinat mainīt savu dzīvi, un tam ir jānotiek biežāk, ēdiens spēlē tajā lielu lomu. Ēdiens var orientēt jūs uz pareizo ceļu.

Dzīves sākumā jūs baro ar to, kas varbūt nemaz nav piemērtos organismam un daudzus gadus sanāk ēst nevis to, kas padara organismu laimīgāku, bet gan to, pie kā esat pieraduši. Uzturs ir viens no galvenajiem faktoriem cilvēka individualizāijas proesā. Tapēc izzināt sevi un mācēt darboties virtuvē spēlē lielu lomu sevis formulēšanā, jo tas palīdz sakopt to haosu, kas atrodas iekšā.

Ar ēdienu var arī pateikt to, ko jūti. Piemēram, maiga pasta ar baziliku varētu aizvietot mīlas vēstuli, vai dārzeņi, pagatavoti uz grila, pastāstīs ciemiņiem par jūsu viesmīlību, bet iknedēļas cepta vista krējumā kļūs par ideālu ģimenes rituālu. Ēdiens ir kā mūzika, tas var izteikt pašas dzilākās jūtas.

Ir jāpārstāj pasīvi bāzt mutē visu, ko redzam un vajag iemācīties atpazīt tos produktus, kas tiešām ir nepieciešami konkrētam organismam.

Domā ko ēd un esi vesels!

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube