“Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) veic pārrunas ar vienu potenciālo Stūra ielas  mājas telpu īrnieku, atklāja VNĪ valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tols.

Ēkas lietotāju meklēšana turpinās, ņemot vērā to, ka 2019.gada sākumā Stūra ielas  mājā būs izremontētas telpas, kuras ir piemērotas valsts iestāžu birojiem. Tols norādīja, ka uzrunātas ir vairākas iestādes, un viena no tām piekritusi piedāvājumu izskatīt.

“Tā kā rakstiskas vienošanās vēl nav, es negribētu atklāt [šo iestādi]. Iespējams, pavisam drīz, reizē ar [projekta] lietotāju prasību pabeigšanu, rudenī būs skaidrība par to, kas apdzīvos ēku – kurus stāvus, kādu platību,” teica Tols. Viņš skaidroja, ka ar pretendentu telpu īrei tiek veiktas pārrunas par nomas līguma noteikumiem, kā arī to, cik liela platība īrniekam būs nepieciešama. Notiek diskusijas arī par to, vai īrnieks Stūra mājā varētu ievākties līdz ar telpu remonta noslēgumu 2019.gadā.

Tols norādīja, ka Stūra mājas telpu īrei meklē valsts iestādes, kuras varēs maksāt par telpu nomu, jo ieguldījumus ēkas remontā VNĪ plāno atgūt no nomas maksas. Tā kā daļa valsts iestāžu nomas maksu par VNĪ pārvaldībā esošām telpām nemaksā, pretendentu skaits sarūk.

Līdz šī gada septembrim VNĪ plāno pabeigt telpu īrnieku lietotāju prasības, pamatojoties uz kurām tiks projektētas telpas. Projektu Stūra mājas telpu remontam paredzēts pabeigt nākamgad. Būvniecības darbi tādējādi varētu norisināties 2017. un 2018.gadā. Remonts varētu noslēgties 2019.gada sākumā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka VNĪ plāno veikt Stūra mājas rekonstrukciju, kuras izmaksas ir aptuveni 8,7 miljoni eiro. Telpu īrei šī gada sākumā bija uzrunātas piecas valsts institūcijas, tomēr neviens potenciālais īrnieks neatradās.

Stūra mājai nepieciešama visu komunikāciju sakārtošana, kā arī logu restaurācija. Naudu ēkas remontam VNĪ plāno atrast savos līdzekļos, kuru pēc tam atpelnītu no ēkas nomas maksas.

Iepriekš izskanējuši dažādi ierosinājumi par to, kam Stūra ielas  mājas ēkā vajadzētu atrasties. Pārņemt telpas aicināts Latvijas Okupācijas muzejs, kurš jau iekārtojis izstādi Stūra mājas vēsturiskajā pirmajā un pagrabstāvā. Muzejs gan norādījis, ka telpas tam nav piemērotas un tas gaida savas mājvietas rekonstrukciju Strēlnieku laukumā.

Februārī, kad jautājums par Stūra ielas māju tika skatīts Saeimā, deputāti ieteica, ka vispiemērotākā Stūra mājas ēka varētu būt tiesībsargājošajām iestādēm. Deputāts Romualds Ražuks (V) norādīja, ka Viļņā ir labs piemērs, kur vienā ēkā sadzīvo gan vēsturiskais mantojums, gan valsts tiesībsargājošās iestādes. Savukārt Gundars Daudze (ZZS) ierosināja, ka uz Stūra māju varētu pārcelties Ģenerālprokuratūra, kuras telpām nepieciešams remonts. Tols gan norādīja, ka visām trim Ģenerāprokuratūras ēkām jau ir sagatavoti plāni remontiem. Tā arī neesot izrādījusi interesi pārcelties uz Stūra māju, kad saņēmusi piedāvājumu.

 

Informācija: BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube