Mūžībā aizgājusi kokles spēles pedagoģe, koklētāju ansambļa “Spārīte” dibinātāja un vadītāja Guna Āboliņa, aģetūra BNS uzzināja Latvijas Nacionālajā kultūras centrā (LNKC).

Āboliņa koncertkoklei veltīja visu savu mūžu, jau 1971.gadā sākot mācīt kokles spēli Rīgas 6.vidusskolas tikko nodibinātās mūzikas novirziena klases audzēknes.

Sadarbībā ar komponistu Vilni Salaku Āboliņa attīstīja kokles spēles pirkstu tehniku, rokas pozīciju paplašināšanu, kā arī pavadīja dziedāšanu. Visu to, ko Guna bija apguvusi klavierklasē bērnu mūzikas skolā, kordiriģēšanas nodaļā Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā, viņa ieviesa savā kokles spēles mācībā, padarot koncertkokli līdzvērtīgu citiem mūzikas instrumentiem.

Kā ansambļa “Spārīte” vadītāja un arī soliste Āboliņa uzstājās daudzās pasaules valstīs. Viņas dzīvi mainīja 1991.gadā Eiropas koncerttūres laikā piedzīvotais insults, kam sekoja paralīze. Tomēr slimība viņu nesalauza. Āboliņa turpināja cīnīties, mācīt mūziku, mācīt kokli un reizē mācījās dzīvot.

LNKC pārstāvji norāda, ka šī savdabīgā personība aiz sevis ir atstājusi ierakstus radio un televīzijā, kokles spēles mācību grāmatas un izstrādātu metodiku. Dziļā muzikalitāte vēl aizvien mājo viņas audzēkņos, kurus nu jau zina visā Latvijā. Tie ir Māra Vanaga, Valda Bagāta, Andra Rebiņa, Dzintra Tauniņa, Inese Ābola, Linda Kūla, Iveta Tauriņa, Ieva Mežgaile un citi.

Āboliņas mūžs ir apliecinājums mīlestībai uz mūziku, kokli un Latviju. Viņa bija dzimusi 1950.gada 8.jūlijā, un mūžībā aizgāja šī gada 2.jūnijā.

Informācija : BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube