Domubiedru grupas “Feministu Forums” aktīvisti ceturtdien, 16.jūnijā, pie Saeimas ēkas rīkos jaunu protesta akciju pret grozījumiem Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā.

Pikets paredzēts plkst.8.30. Ceturtdien Saeima plāno trešajā lasījumā izskatīt likuma grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma 17.pantā, kas paredz, ka turpmāk tikai dzemdējušas sievietes drīkstēs ziedot savas olšūnas. Grozījumu izskatīšana sākotnēji tika plānota 9.jūnijā, taču 8.jūnija vakarā tika pārcelts uz nākamo Saeimas sēdi 16.jūnijā.

“Feministu Foruma” aktīvisti norāda, ka demisionējušā veselības ministra Gunta Beleviča priekšlikums aizliegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas ir ne tikai neētisks, bet ir arī pretrunā ar nacionālajām, Eiropas Savienības un starptautiskajām tiesību normām.

Organizācija arī uzsver, ka likuma grozījumi nenosaka līdzīgu ierobežojumu vīriešiem, tādējādi tiek diskriminēti donori pēc dzimuma. Foruma aktīvisti uzsver, ka saprot grozījumu atbalstītāju mērķi pasargāt iedzīvotājus no neapdomīgiem lēmumiem, taču to nevar darīt nepamatoti ierobežojot cilvēktiesības.

“Lai nepieļautu atkārtotu olšūnu ziedošanu dažādās klīnikās, nepieciešams izveidot dzimumšūnu donoru reģistru, kura darbību, saskaņā ar Seksuālās un reproduktīvās veselības likumu, jānosaka Ministru Kabineta noteikumiem. Neraugoties uz likumu un Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas ieteikumiem, vienots reģistrs joprojām nav izveidots. Sievietes motivāciju ziedot olšūnas nosaka nevis viņas vecums vai ģimenes stāvoklis, bet gan psiholoģiskais briedums – par kuru var pārliecināties, ieviešot psihologu konsultācijas. Ja mērķis ir nepieļaut dzimumšūnu ziedošanu materiālās kompensācijas dēļ, minētais aizliegums neko neatrisinās, tikai samazinās pieejamo jau tā trūkstošo donoru olšūnu skaitu, turklāt procedūru joprojām varēs daudz izdevīgāk veikt ārvalstīs,” pauž foruma aktīvisti.

Informācija : BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube