Latvijā 65% vecāku uzskata, ka skolu programmās obligāti jāiekļauj dzimumaudzināšana, liecina uzņēmuma SKDS pētījuma “Ko domā vecāki: pētījums par Latvijas vecāku attieksmi un zināšanām par seksuālo izglītību” rezultāti.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Sociālo un darba lietu komisijas kopsēdē Latvijas Universitātes docente Ieva Stokenberga un Rīgas Stradiņa universitātes docente Anda Ķīvīte informēja, ka 80% vecāku seksuālā audzināšana šķiet obligāti nepieciešama. Gandrīz tikpat daudz vecāku uzskata, ka viņiem pašiem ir jāveic bērna izglītošana par šīm tēmām, bet 65% uzskata, ka arī skolās seksuālajai audzināšanai ir jābūt.

15% aptaujāto vecāku uzskata, ka skolās noteikti nav nepieciešama seksuālā audzināšana.

Lielākā daļa jeb 60% vecāku uzskata, ka dzimumaudzināšana skolās var pasargāt bērnus no negribētas un nelabvēlīgas seksuālās pieredzes. 55% pauduši, ka tas būtu efektīvs veids kā samazināt nevēlamu grūtniecību un abortu skaitu, bet 65% uzskata, ka tas būtu efektīvs veids, kā samazināt HIV un citu seksuālā ceļā iegūto slimību izplatību.

Pētījumā tika aptaujāti 614 cilvēki. Aptaujātie bija vecumā no 18-74 gadiem un ar vismaz vienu bērnu.

Pētījuma veicēja Ķīvīte informēja, ka vecākus aptaujāja par to, vai ar bērnu būtu jāpārrunā seksuālie jautājumi un kam tas būtu jādara. Tāpat pētījumā tika noskaidrots, kā paši vecāki vērtē savu spēju un zināšanas par šiem jautājumiem runāt ar bērnim.

Informācija : BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube