Tieslietu ministrijas izveidotajā darba grupā ceturtdien spriedīs par nekustamo īpašumu darījumu reformu, pret kuru iebilst vairākas sabiedriskās organizācijas, aģentūrai BNS pavēstīja ministrijā.

Tajā norādīja, ka reforma darījumos ar nekustamajiem īpašumiem ir nepieciešama un visām iesaistītajām pusēm jāmeklē labākie risinājumi sabiedrības interesēs. Nekustamo īpašumu darījumu reformai ir jāsasniedz vairāki mērķi – ierobežot ēnu ekonomiku, mazināt administratīvo slogu, stiprināt tiesisko drošību un samazināt ar nekustamo īpašumu darījumiem saistītās izmaksas.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs pēc tikšanās ar sabiedriskajām organizācijām, kas iebilst pret reformu, trešdien, 15.jūnijā, pauda pārliecību, ka uz apspriešanu Ministru kabinetā tiks virzīti nekustamo īpašumu darījumu procesa pilnveidošanas pasākumi, par kuriem būs panākta vienošanās starp visām ieinteresētajām pusēm. “Tikšanās laikā pozitīvi tika vērtēti Tieslietu ministrijas priekšlikumi, kas paredz nekustamo īpašumu darījumu procesā plašāk izmantot elektronisko vidi un īstenot vienas pieturas aģentūras principu, kā arī optimizēt informācijas apmaiņu starp dažādiem valsts reģistriem un sadarbību starp kompetentajām iestādēm, lai novērstu krāpšanas riskus. Vienlaikus paredzēts saglabāt bāriņtiesu funkcijas nekustamo īpašumu darījumu procesā, nodrošinot elektroniskā vidē to saikni ar zemesgrāmatām,” klāstīja ministrijā.

Pēc tajā paustā, sarunas laikā tika apzināti iespējamie pasākumi identificēto problēmu risināšanai saistībā ar nekustamo īpašumu atsavināšanu, tostarp attiecībā uz nodokļu nemaksāšanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, neskaidras izcelsmes naudu, novēlota darījumu reģistrāciju, zemesgrāmatu un notariāta sistēmas izmantošanu ļaunprātīgiem mērķiem. Lai stiprinātu tiesisko drošību darījumos ar nekustamajiem īpašumiem, viens no ekspertu lokā diskutējamajiem jautājumiem ir arī obligāta notariālā akta formas ieviešana attiecībā uz paaugstinātiem riskiem saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un fiktīviem darījumiem.

Darba grupas sēde ceturtdien apspriedīs tikšanās laikā izteiktos priekšlikumus un lems par turpmākajiem galvenajiem rīcības virzieniem un pasākumiem, kas atbilstoši valdības rīcības plānam jāsagatavo līdz 30.septembrim.

Informācija : BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube