Kanāda atbalsta NATO lēmumu palielināt klātbūtni alianses austrumu daļā un tuvākajā laikā plāno nākt klajā ar paziņojumu,  informēja šīs valsts vēstniecībā.

Vaicāta par iespējamo Kanādas iesaisti Baltijas valstu drošības situācijas uzlabošanā, vēstniecības pārstāve Aija Matule aģentūrai BNS norādīja, ka Otava pauž stingru atbalstu NATO pasākumiem, kas veicina drošību un stabilitāti Centrālajā un Austrumeiropā. “Kanādas valdība atbalsta NATO lēmumu palielināt klātbūtni alianses austrumu daļā un tuvākajā laikā nāks klajā ar paziņojumu,” norādīja Matule.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka NATO aizsardzības ministri vienojušies – Baltijā tiks veidotas bataljona līmeņa kaujas grupas. Iepriekš izskanējis, ka kaujas grupas Baltijā un Polijā varētu vadīt ASV, Lielbritānija, Vācija un Kanāda. Vienlaikus līdz Varšavas samitam jūlija sākumā netiek atklāts, kura valsts būs atbildīga par attiecīgo bataljonu.

Kanādas vēstniecībā  iepriekš pauda, ka šī valsts, kā uzticams alianses sabiedrotais, aktīvi izvērtē iespējas, kā efektīvi atbalstīt NATO aizsardzības un atturēšanas politiku. Vienlaikus plašāka informācija pagaidām netiks sniegta.

Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube intervijā aģentūrai BNS stāstīja, ka pēc NATO samita Baltijas valstīs izvietotajam bataljonam būs viena vadošā valsts, kura nodarbosies ar spēku ģenerāciju un reģionā atradīsies pastāvīgi. Citas NATO dalībvalstis bataljonos piedalīsies uz rotācijas principa. NBS komandieris uzsvēra, ka tas nozīmē – sabiedroto vienības Latvijā atradīsies pastāvīgi, jo patlaban pati rotācija ir brīvprātīga. “Ja tā var teikt – brīžiem ir, brīžiem nav – uz mācībām vairāk, kādā citā posmā mazāk. Viņas [vienības] nav organizētas [šobrīd] kā vienots veselums, pasākums,” skaidroja Graube.

Jaunais NATO atturēšanas un drošības garantēšanas koncepts paredz to, ka bataljona vadošā valsts reģionā atradīsies pastāvīgi. Savukārt karavīri – gan bataljona vadošās valsts, gan arī to valstu, kas vēlēsies vienībā piedalīties, uzturēsies uz rotācijas principa. Arī rotācijas termiņi pagaidām netiek atklāti, tomēr sagaidāms, ka valstis varēs pašas noteikt savu rotācijas periodu.

Ceturtdien Ārlietu ministrijas valsts sekretārs darba vizītē apmeklēja Otavu, Kanādu. Vizītes ietvaros valsts sekretārs ar Kanādas amatpersonām pārrunāja gatavošanos NATO Varšavas samitam un NATO atturēšanas spēju nostiprināšanu Baltijas valstīs un Polijā.

Informācija : BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube