Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) aizliedzis slēgt līgumu Rīgas domes Satiksmes departamenta iepirkuma konkursā par Salu tilta kompleksa otrās kārtas pārbūvi, liecina informācija biroja mājaslapā.

IUB jūnija sākumā skatīja būvkompānijas “BMGS” sūdzību un atzina to par daļēji pamatotu, aizliedzot Rīgas domes Satiksmes departamentam slēgt līgumu konkursā bez grozījumu veikšanas nolikumā.

“BMGS” ieskatā konkursa nolikumā minētās pieredzes prasības būvdarbu vadītājam nav objektīvi pamatotas. Attiecīgā prasība paredz, ka konkursa dalībnieka rīcībā jābūt galvenajam atbildīgajam būvdarbu vadītājam ar pieredzi autosatiksmes dzelzsbetona tilta, satiksmes pārvada, viadukta vai estakādes izbūves, pārbūves vai atjaunošanas būvdarbu vadīšanā kā atbildīgajam būvdarbu vadītājam pēdējo piecu gadu laikā vienā objektā, kurā ir veikta divu būvju ar kopējo garumu 400 metru izbūve, pārbūve vai atjaunošana un vienas no šīm būvēm viena laiduma garums ir vismaz 24 metri.

Savukārt Rīgas domes Satiksmes departaments norādījis, ka konkrētas prasības būvdarbu vadītājam noteiktas, jo būvdarbu līgums būšot par četru būvprojektu realizāciju un būvprojektu darbiem jānotiek vienlaicīgi. Tam esot nepieciešams viens atbildīgais darbu vadītājs.

”BMGS” nebija saprotams, kādēļ gadījumā, kad vienā līgumā tiks realizēti četri būvprojekti, ir izvirzīta prasība par galvenā būvdarbu vadītāja pieredzi vismaz divu būvju būvniecībā viena līguma ietvaros. Būvdarbu vadītāja gūtā pieredze būtu līdzvērtīga arī gadījumā, ja tā ir bijusi viena būve 400 metru garumā.

Tāpat ”BMGS” paudis, ka vienīgais šāda veida projekts, kura dalībnieki varētu atbilst nolikuma saturam, ir realizēts, izpildot iepirkuma līgumu, kas tika noslēgts starp Rīgas domes Satiksmes departamentu un ”LNK Industries Group” par Salu tilta renovāciju. IUB iesniegumu komisijas sēdē par attiecīgo situāciju piedalījās arī “LNK Industries” pilnvarotā persona.

Jau rakstīja, ka pagājušajā nedēļā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) informēja par kriminālprocesu, kas saistīts ar kādu Rīgas domes Satiksmes departamenta iepirkumu. Attiecīgā kriminālprocesa ietvaros aizturētas vairākas personas personas – gan no publiskā, gan privātā sektora.

Savukārt “LNK Industries” valdes loceklis Davids Lipkins vēlāk atzina, ka KNAB aizturējis četrus uzņēmuma darbiniekus un attiecīgās darbības veiktas saistībā ar iepirkumu par papildu darbiem Salu tilta rekonstrukcijā. Vienlaikus Lipkins gan noliedza “LNK Industries” darbiniekiem inkriminētos nodarījumus.

Tāpat vēstīts, ka “Latvijas Tiltu”, kuru īpašnieks ir “LNK Industries”, valdes priekšsēdētājs Genadijs Kamkalovs tiek turēts aizdomās par kukuļa došanu Klaipēdas valsts jūras ostas direkcijas infrastruktūras direktoram Ģediminam Zumaram par firmai finansiāli izdevīgu lēmumu pieņemšanu, un abas amatpersonas 16.jūnijā aizturētas. Tāpat esot aizturētas vēl sešas personas.

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks 17.jūnijā žurnālistiem apstiprināja, ka kopā ar Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienestu sākti divi kriminālprocesi. Viens no tiem sākts Lietuvā, kur iesaistīta Lietuvas valsts amatpersona un Latvijas uzņēmējs.

Otrs kriminālprocess sākts Latvijā. “Ceturtdien[ 16.jūnijā], veicot virkni procesuālo darbību, tai skaitā vairāk nekā 20 kratīšanas, tika izņemta datortehnika, telefoni, nauda – vairāk nekā 300 tūkstošu eiro apmērā un aizturētas vairākas personas [sešas personas Latvijā un divas Lietuvā],” sacīja Streļčenoks. Kriminālprocess ir sākts saistībā ar Rīgas Domes Satiksmes departamenta veikto iepirkumu būvniecības jomā, un lietā ir iesaistīts viens no Latvijas vadošajiem būvniecības uzņēmumiem.

Būvfirma remontē un būvē tiltus, kā arī izgatavo un montē metāla konstrukcijas. “Latvijas Tiltu” lielākā īpašniece ir zinātniskās ražošanas apvienība “Latvijas Novitātes komplekss” (LNK). “Latvijas Tiltu” akcijas kotē “Nasdaq Riga” otrajā sarakstā.

Informācija : BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube