Jūras spēku flotiles štāba un apgādes kuģis A-90 “Varonis” no 21.jūnija līdz 22.jūnijam piedalīsies starptautiskās naftas piesārņojuma seku likvidācijas mācības jūrā “Balex Delta 2016”,  informēja Jūras spēku pārstāve Līva Veita.

Mācības norisināsies Lietuvas teritoriālajā jūrā un jūras piekrastē uz ziemeļrietumiem no Klaipēdas. To mērķis ir pārbaudīt Eiropas Civilās aizsardzības un Baltijas jūras reģiona avāriju sistēmas darbību, kā arī katras Baltijas jūras valsts gatavību piedalīties kopīgā naftas piesārņojuma seku likvidācijas jūrā un piekrastē operācijā.

Mācību laikā naftas produktu savākšanai jūrā tiks izmantoti speciāli aprīkoti kuģi, specifisks aprīkojums naftas savākšanai piekrastē un ar naftu sasmērēto dzīvnieku attīrīšanas iekārtas.

Mācībās piedalīsies 15 militārās un civilās flotes kuģi no astoņām Baltijas jūras valstīm, kuri ir iekļauti Baltijas jūras naftas un ķīmisko vielu noplūdes piesārņojuma seku likvidācijas flotē. Reaģēšanas operācijā piekrastē būs iesaistīti 120 speciālisti. Mācības vadīs Lietuvas Jūras spēku Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs, un mācību gaitai sekos 47 dažādu valstu un organizāciju novērotāji.

Mācību scenārijā plānots izspēlēt liela mēroga naftas produktu noplūdi jūrā, kas radusies kuģu sadursmē. Vienlaikus scenārijs paredz, ka daļu naftas neizdosies savākt ar kuģiem jūrā un tā tiks izskalota krastā, kur plānota naftas savākšana, tostarp liela mēroga putnu glābšanas un tīrīšanas operācija. Naftas plankuma dreifa imitēšanai tiks izmantots popkorns.

Baltijas jūras reģiona valstis 1994.gadā ir parakstījušas Helsinku konvencija, kas paredz valstu sadarbību naftas produktu noplūdes Baltijas jūrā riska novēršanā un piesārņojuma seku samazināšanā.

Informācija : BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube