Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) Līgo svētku laikā aicina nebūt pārgalvīgiem, norādot, ka katru gadu mediķi sniedz palīdzību cilvēkiem, kuri cietuši, peldoties, kā arī neievērojot drošību aktivitātēs pie ugunskuriem un griliem.

NMPD aģentūru BNS informēja, ka, dodoties svinēt svētkus pie dabas vai lauku mājās, cilvēkiem būtu ieteicams noskaidrot savu atrašanās vietu, tādējādi vajadzības gadījumā mediķiem veiksmīgāk varēs atrast izsaukuma vietu.

Ja telefons nodrošina GPS funkciju, dispečeram var nosaukt GPS koordinātes, kas ļaus negadījuma vietu noteikt ātrāk un precīzāk. Viedtālruņu īpašniekiem mediķi iesaka savos telefonos lejuplādēt mobilo lietotni “HealthPoint”. Līdz ar zvanu uz “113”, caur to tiek nosūtītas izsaucēja atrašanās vietas GPS koordinātes.

Tāpat mediķi atgādina, ka, aizdedzinot ugunskuru, nedrīkst tajā liet benzīnu vai citus degmaisījumus, kas var strauji uzliesmot un radīt plašus un smagus apdegumus. Degmaisījumu vajadzētu sargāt arī no bērniem.

NMPD aicina būt piesardzīgiem, lecot pār ugunskuru. Ja aizdedzies apģērbs, liesma jānodzēš un apdegušo vietu nekavējoties jādzesē ar vēsu ūdeni. Ja gūtais apdegums ir lielāks par cietušā plaukstu vai apdegusi seja, jāzvana NMPD uz ārkārtas tālruni “113”. Mediķi norāda, ka jāuzmana arī bērnus ugunskura un grila tuvumā – nereti bērni gūst apdegumus, piespiežot plaukstas pie karsta grila vai iekāpjot oglēs.

Svētku svinēšanās laikā aicina būt piesardzīgiem arī dodoties peldēt. Peldvietā nevajadzētu lekt ūdenī no augstuma ne uz galvas, ne uz kājām. Peldēties nevajadzētu naktī, īpaši nezināmās peldvietās, kā arī vienam pašam. Ūdenī nedrīkst iet alkohola reibumā. Ūdenskrātuvju tuvumā ne mirkli nevajadzētu atstāt bērnus bez uzraudzības.

Ja notikusi nelaime un gūta smaga trauma vai pēkšņi pasliktinājies veselības stāvoklis apdraudot dzīvību, neatliekamo medicīnisko palīdzību var izsaukt zvanot uz ārkārtas tālruni “113”. Savukārt, ja nepieciešama konsultācija vieglāku traumu vai saslimšanu gadījumos, mediķa padomu var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas brīvdienās un svētku dienās strādās visu diennakti.

Informācija : BNS

Publicitātes foto

 

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube