Siltās vasaras dienas ir klāt. Daudzi cilvēki dodas atvaļinājumos, lai pavadītu laiku vasarnīcas dārzā, citi lido uz siltajām zemēm un relaksējas pie dzidrā okeāna ūdens, bet citi paliek mājās un turpina ierasto darba grafiku. Diemžēl karstums ne visiem sagādā prieku, it īpaši cilvēkiem, kuri dzīvo lielpilsētas dzīvokļos un pēc smagas darba dienas atgriežas mājās, kas vairāk atgādina pirti.

Šie ieteikumi palīdzēs tev pārvarēt nežēlīgo saules staru ietekmi uz dzīvojamās telpas temperatūru.

Tas varētu izklausīties dīvaini, bet viens no svarīgākajiem noteikumiem ir aizsegt visus logus ar aizkariem vai žalūzijām, kas lieliski pasargās dzīvokli no nevēlamiem saules stariem.

 

Otra lieta, ko vajadzētu izdarīt – atslēgt pēc iespējas vairāk mājas elektroierīces, kas izdala papildus siltumu un dzīvoklī paliek daudz neomulīgāk.

 

Visiem patīk izvēdināt telpas, jo liekas, ka tas ir vienīgais glābiņš. Tā ir taisnība, tomēr darīt to vajadzētu tikai naktī, kad gaiss ārā  ir maksimāli vēs. Aukstāks gaiss atdzesēs sienas un ļaus ilgāku laiku saglabāt patīkamu temperatūras līmeni telpā.

 

Ieslēdziet gaisa ventilatoru. Tas ir ātrs un lēts veids kā atdzesēt istabas gaisu. Kaut gan ventilators nepadara gaisa temperatūru vēsāku kā kondicionieris, tomēr tas veido caurvēju. Pat silts, bet cirkulējošs gaiss var līdzēt karstumā.

 

Kad dzīvoklī kļūst pavisam neizturami, tad piepildiet vannu ar aukstu ūdeni. Ūdens brīnišķīgi iesūc siltumu un pazemina temperatūru. Vēl viens labs variants – izmazgāt veļu un atstāt to žāvēties istabā, tas  atsvaidzinās gaisu un padarīs to patīkamāku. Bet, ja jums nepatīk ne viena, ne otra ideja, tad ielejiet bļodā ūdeni ar ledu un novietojiet to netālu no ventilatora.

 

Nekādā gadījumā nevēdiniet dzīvokli dienas laikā. Tā ir viena no lielākajām kļūdām. Karsts gaiss ne tikai nepalīdz atvēsināt dzīvokli, bet gan palīdz to sasildīt. No rīta, dodoties uz darbu, aizveriet visus logus un pieveriet tos ar aizkariem. Kad vakarā atnāksiet uz mājām, tad tur būs daudz patīkamāks gaiss.

 

Mazgājiet rokas aukstā ūdenī. Tas ne tikai sniegs viegluma sajūtu un nedaudz atdzesēs organisma temperatūru, bet tas arī neuzkarsēs ūdens caurules, kas, protams, ietekmē istabas temperatūru.

 

Kad ārā ir 30 grādi, doma par gatavošanu iedzen šausmās, tāpēc atteikties no ēdiena cepšanas, vārīšanas vai sautēšanas nebūs tik grūti. Labākais variants būtu uztaisīt tev vieglus dārzeņu vai augļu salātus, kas palīdzēs mitrināt organismu – tik ļoti nepieciešams karstā laikā.

 

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube