Lielbritānijas referenduma iznākums ir modinātājzvans visai Eiropas Savienībai (ES),  sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (“Vienotība”).

Viņš uzsvēra, ka Lielbritānijas pilsoņu paustā griba ir jārespektē un daudz kas tagad būs atkarīgs no Apvienotās Karalistes valdības gribas – kurā brīdī tiks aktivizēts Lisabonas līguma pants, kurš nosaka valsts izstāšanos no ES. “Tās būs [vismaz] divus gadus ilgas sarunas, kuras var arū pagarināt. Šobrīd ir jākoncentrējas uz sarunu procesu par tālāko attiecību modeli,” sacīja ministrs.

Ārlietu ministrs uzsvēra, ka Latvijai šobrīd ir būtiski pēc iespējas iespējas vairāk saglabāt gan vienotā tirgus principus, gan arī mūsu tautiešu statusu Lielbritānijā.

“Kopumā tas ir kārtīgs modinātājzvans visai Eiropai. Tas radīs milzīgu vēlmi citās valstīs rīkot kaut ko atkārtotu. Šobrīd esam jaunā realitātē. Latvijas interesēs nav ES vājināšana vai sabrukums,” teica ministrs. Pirmā ES līderu domapmaiņa par Lielbritānijas referenduma rezultātiem paredzēta jau piektdien – ES Vispārējo lietu padomē.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka balstoties uz līdzšinējiem balstu skaitīšanas rezultātiem, Lielbritānijas sabiedriskā raidorganizācija BBC un citi Liebritānijas mediji piektdien ziņoja, ka referendumā guvuši uzvaru valsts izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) piekritēji.

Šī prognoze izdarīta pēc rezultātu paziņošanas 309 no 382 balsu skaitīšanas apgabaliem, kas liecina, ka par izstāšanos nobalsojuši 52% referenduma dalībnieku, bet par valsts palikšanu ES – 48% dalībnieku.

Oficiālie rezultāti vēl nav paziņoti.

Pēc oficiālajiem datiem, vēlētāju aktivitāte referendumā bijusi 72,2%. Šādu balsotāju aktivitāti Lielbritānija nav pieredzējusi kopš 1977.gada.

Saistībā ar ziņām par izstāšanās piekritēju uzvaru Lielbritānijas mārciņas kurss sasniedza zemāko līmeni kopš 1985.gada. Pēc pirmajām ziņām par ES atbalstītāju pārsvaru referendumā mārciņas kurss Āzijas tirgos strauji kāpa, bet, gūstot pārsvaru izstāšanās atbalstītājiem, kurss strauji samazinājās, un īsā laikā piektdien mārciņa zaudēja 10% vērtības.

Informācija : BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube