Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) sarunu laikā Latvija darīs visu iespējamo, lai aizstāvētu savas nacionālās, valstspiederīgo un ES dalībvalstu kopējās intereses, teikts informatīvajā ziņojumā par nacionālo pozīciju Eiropadomes 28.-29.jūnija sanāksmei, kuru pirmdien ārkārtas sēdē skatīja valdība.

Paredzēts, ka Eiropadomē valstu un valdību vadītāji tostarp apmainīsies ar viedokļiem par Lielbritānijas referenduma par valsts dalību ES iznākumu. Referendumā par palikšanu ES nobalsoja 48,1%, savukārt par izstāšanos – 51,9% valsts iedzīvotāju. Saskaņā ar ES Lisabonas līguma 50.pantu Lielbritānijai ir jāinformē Eiropadomi par lēmumu izstāties no ES, pēc tam sāksies sarunas par izstāšanās nosacījumiem.

Latvija izsaka nožēlu par Lielbritānijas referenduma rezultātu. Pēc tam, kad Lielbritānija oficiāli informēs Eiropadomi par izstāšanos no ES, būs jāuzsāk sarunas par Lielbritānijas izstāšanās no ES noteikumiem un turpmāko attiecību modeli. Šajās sarunās Latvijas valdība darīs visu iespējamo, lai aizstāvētu savas nacionālās, Latvijas valstspiederīgo Lielbritānijā un ES dalībvalstu kopējās intereses, teikts informatīvajā ziņojumā.

Tāpat sarunu laikā būs jāpanāk visām iesaistītajām pusēm pieņemams risinājums. Ziņojumā uzsvērts, ka Lielbritānija arī turpmāk paliks Latvijai nozīmīgs sabiedrotais un starptautiskais partneris, ar kuru tiks uzturētas ciešas attiecības, tostarp ārlietās un drošības politikā.

Informatīvajā ziņojumā uzsvērts, ka Lielbritānijā notikušais balsojums referendumā par izstāšanos no ES aktualizē jautājumu par Eiropas nākotni.

“Latvija līdzās visām citām ES dalībvalstīm ir atbildīga par Eiropas projektu, un tāpēc uzskata, ka ir nepieciešama aktīva diskusija par Eiropas nākotni. Latvijas valsts interesēs ir spēcīga un vienota Eiropa. Latvija uzskata, ka turpmākajos gados ES prioritātei jābūt sociālekonomiskās situācijas uzlabošanai ES, kā arī Eirozonas pārvaldības pilnveidošanai,” vēstīts ziņojumā.

Tāpat mūsu valsts uzskata, ka ir jādara viss, lai arī turpmāk un vēl efektīvāk varam izmantot visas priekšrocības, ko sniedz ES Vienotais tirgus. Latvija ir tieši ieinteresēta ciešā ES valstu sadarbībā bloka ārējās robežas apsardzībā. Tāpat svarīga būs ciešāka ES – NATO sadarbība. Latvija arī turpmāk par prioritāti uzskatīs Enerģijas Savienības attīstību un nostiprināšanu. Tāpat Latvija uzskata, ka ES jāveido maksimāli vienota un efektīva ārpolitika, ņemot vērā izaicinājumus, kas pastāv ES dienvidu un austrumu kaimiņu reģionos.

Informācija : BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube