Koalīcijas partijas vienojušās par to, ka otrdien Ministru kabineta (MK) sēdē par pusgadu, līdz 2017.gada 1.janvārim, tiks pagarināts obligātais suņu čipošanas termiņš, pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes žurnālistiem sacīja premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS).

Premjerministrs sacīja, ka sēdes lēmumā plānots vispārināt atsevišķus punktus, lai vēl būtu iespējams diskutēt par čipošanas funkcijas atļaušanu arī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektoriem vai pilnvarotiem veterinārārstiem, bet noteikumi tiks pagarināti, jo esošie normatīvie akti paredz, ka līdz 1.jūlijam visiem suņiem jau jābūt čipotiem.

“Laukos suņu ir daudz, un čipošana izmaksā dārgi, tāpēc mēs lēmām pagarināt un turpināt diskusiju par to, kā procesu organizēt,” sacīja Kučinskis, norādot, ka risinājumu sagaida no Zemkopības ministrijas.

Pašlaik spēkā ir noteikumi, kuros paredzēts, ka sešu mēnešu vecumu sasniegušu suņu īpašniekiem līdz 2016.gada 1.jūlijam jānodrošina, lai sunim tiktu implantēta mikroshēma un tas tiktu reģistrēts Lauksaimniecības datu centra datubāzē.

MK iepriekš atlika lēmuma pieņemšanu, savukārt Ministru kabineta komitejas (MKK) sēdē, izskatot šo jautājumu, tika lemts par pusgada pagarinājumu, kā arī noteikt to, ka suņu čipošanu varēs veikt arī PVD inspektori. MKK sēdē tika pausts, ka ir cilvēki, kas nevar atļauties 15 eiro maksājumu par suņu čipošanu un pastāv iespēja, ka noteikumos paredzētā prasība reģistrēt suni varētu netikt pildīta, kā arī palielināsies pamesto dzīvnieku skaits. Uz to gan tika atbildēts, ka suns ir ekskluzīva lieta un, ja vienreiz par tā čipošanu nevar atļauties veikt 15 eiro samaksu, kā gan iespējams dzīvnieku uzturēt.

Šos noteikumu punktus gan neatbalsta Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB), kura norāda, ka suņu mikročipēšanu jāveic tikai profesionāļiem. Tāpat LVB iebilst pret vēlmi par pusgadu atlikt suņu obligātās reģistrācijas termiņu.

Informācija : BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube