Lielbritānijai pilnībā jāievēro un nekavējoties jāīsteno iedzīvotāju vairākuma izteiktā griba un oficiāli jāizstājas no ES, pirms runāt par jaunām attiecībām ar bloku, teikts Eiropas Parlamenta (EP) deputātu otrdien ārkārtas plenārsesijā pieņemtajā rezolūcijā, informēja EP preses dienests.

Rezolūcijā arī uzsvērts, ka steidzami vajadzīga dziļas ES reformas, lai veidotu savienību, kas saviem iedzīvotājiem spēj sniegt to, ko viņi vēlas.

Pēc EP politisko grupu vadītāju debatēm ar Eiropas Komisijas prezidentu Žanu Klodu Junkeru un prezidējošās valsts Nīderlandes pārstāvi Žanīni Hennisu-Plashārti, EP otrdien pieņēma rezolūciju par “lēmumu izstāties no ES, ar ko noslēdzās Apvienotās Karalists referendums”. Rezolūciju apstiprināja ar 395 balsīm par, 200 pret un 71 atturoties.

EP aicina Lielbritānijas valdību ievērot cilvēku demokrātiski pieņemto lēmumu, sākot nekavējoties īstenot izstāšanās procedūru, proti, aktivizējot īstenot Līguma par Eiropas Savienību (LES) 50. pantu, lai pēc iespējas ātrāk varētu sākt izstāšanās sarunas.

Lai “novērstu nenoteiktību”, kas nelabvēlīgi ietekmē visus, un aizsargātu ES integritāti, Lielbritānijas premjerministram ir jāpaziņo referenduma rezultāti jau Eiropadomes sanāksmē, kas notiks otrdienas vakarā un trešdien, lai varētu pēc iespējas ātrāk sākt izstāšanās procedūru un sarunas, mudina EP.

EP arī aicina ES Padomi paredzēt izmaiņas prezidentūru grafikā, lai izstāšanās neapdraudētu ES pārvaldību. Pēc pašreizējā grafika Lielbritānijai būtu jāuzņemas Padomes prezidentūra 2017.gada otrajā pusē.

EP arī norāda, ka ieviesīs izmaiņas savā iekšējā struktūrā, lai atspoguļotu Lielbritānijas pilsoņu gribu izstāties no Eiropas Savienības.

EP deputāti uzsver, ka pašreizējās problēmas “liek pārdomāt ES nākotni” un uzskata, ka ES ir jāreformē, lai to padarītu “labāku un demokrātiskāku” un tā nodrošinātu iedzīvotājiem to, ko viņi vēlas. “Lai arī dažas dalībvalstis var izvēlēties lēnāku vai mazāka apjoma integrāciju, ir jāpastiprina ES kodols un jāizvairās no à la carte risinājumiem”, viņi pauž pieņemtajā rezolūcijā.

Jau ziņots, ka 23.jūnijā referendumā Lielbritānijā 52% dalībnieku nobalsoja par valsts izstāšanos no bloka, taču Lielbritānijas valdība vilcinās pieprasīt sākt izstāšanas procedūru saskaņā ar Lisabonas līguma 50.pantu. Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons paziņojis, ka līdz rudenim atstās amatu, un izstāšanās sarunas ir jāvada nākamajai valdībai.

Informācija : BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube