Valdība otrdien atbalstīja grozījumus noteikumos, kas paredz, ka zemessargi, tāpat kā karavīri, ilgstošās mācībās un norīkojumos varēs saņemt uzturdevu.

Aizsardzības ministrijā skaidro, ka, lai nodrošinātu valsts aizsardzības intereses, arvien lielāka uzmanība tiek veltīta Latvijas pilsoņu sagatavošanai dienestam Zemessardzē un valsts aizsardzības uzdevumu pildīšanas apmācībai, līdz ar to paplašinās Zemessardzei uzticēto uzdevumu apjoms un jomas. Zemessargi piedalās kopīgās mācībās ar profesionālā dienesta karavīriem, sniedz atbalstu valsts un pašvaldību institūcijām likumpārkāpumu novēršanā, sabiedriskās kārtības nodrošināšanā un veic citus pienākumus.

Zemessargi, pildot dienesta pienākumus, atrodas daļējā valsts apgādībā un apmācībās un dienesta uzdevumu pildīšanas laikā saņem nepieciešamo dienesta inventāru un karavīram noteikto uzturdevu vai tās kompensāciju.

Tomēr, piedaloties tajās pat mācībās, kurās karavīri, proti, vairāk par 72 stundām bez pārtraukuma lauka apstākļos, zemessargi nesaņem piemaksu. Taču karavīri, kuri ne mazāk kā 72 stundas bez pārtraukuma piedalās militārās mācībās lauka apstākļos, saņem šādu karavīra papildu uzturdevu 2,28 eiro apmērā. Karavīri, kuri ne mazāk kā astoņas stundas ir norīkojumā, saņem karavīra dienas papildu uzturdevu 64 centus, savukārt zemessargi, kuri kopā ar karavīru atrodas norīkojumā, šādu papildu uzturdevu nesaņem.

Vienādos apstākļos karavīram un zemessargam ir dažādas sociālās garantijas. Līdz ar to, lai nodrošinātu vienādas sociālās garantijas vienādos apstākļos esošām personām, iepriekšminētās uzturdevas saņems arī zemessargi.

Informācija : BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube