84% Latvijas iedzīvotāji mēdz ārstēties paši vai ar aptiekās nopērkamiem medikamentiem, bet 42% palīdzību pie ārsta meklē tikai kritiskos gadījumos – to atklāj ERGO veiktais Latvijas iedzīvotaju veselības paradumu pētījums.

Pētījumu par Latvijas iedzīvotāju veselības paradumiem apdrošināšanas sabiedrībā ERGO veica 2016.gada maijā sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Tajā tiešajās intervijās tika aptaujāti 1000 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Vien trešā daļa aptaujāto ir atzinuši, ka ikdienā lieto veselīgu uzturu un tikpat – ka vingro vai nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm. Tajā pašā laikā 43% atzīst, ka viņu veselības stāvoklis ir vien viduvējs, un aptaujas rezultāti liecina, ka, jo sliktāk tiek novērtēta sava veselība, jo vairāk ir bijis jātērē arī par dažādiem medicīnas pakalpojumiem.

Piektā daļa aptaujāto pēdējo 12 mēnešu laikā par medicīnas pakalpojumiem tērējuši vairāk nekā 100 eiro, puse – līdz 100 eiro. Biežāk apmeklēt ārstus un vairāk tērēt veselībai atļāvušies tie aptaujas dalībnieki, kuriem ir veselības apdrošināšana. To apliecina arī ERGO dati – viena apdrošinātā persona gadā izmanto 17 veselības aprūpes pakalpojumus, kas ir krietni vairāk par cilvēku, kas nav apdrošināts.

“Veselības apdrošināšanas segments ir lielākais apdrošināšanas veids Latvijā, kas aizņem vairāk nekā piekto daļu no apdrošināšanas tirgus. Tā attīstības pamatā ir nepietiekams valsts finansējums veselības aprūpes pakalpojumiem un šī tendence kļūst arvien izteiktāka. Ne velti Latvija no 35 valstīm Eiropas veselības patēriņa indeksā ieņem vien 29.vietu, un to nosaka gan zemā ģimenes ārstu pieejamība un piekļuve gan speciālistiem, gan garais gaidīšanas laiks uz operācijām un izmeklējumiem, ko atklāj arī ERGO veiktā pētījuma rezultāti,” uzsver ERGo valdes locekle Baltijā Ingrīda Ķirse.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube