Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāji uzskata, ka cīņai pret terorismu jābūt ES galvenajai prioritātei, secināts Eiropas Parlamenta pasūtītajā “Eirobarometra” aptaujā.

Aptaujātie respondenti uzskata, ka ES būtu vairāk jārīkojas lielākajā daļā politikas jomu, par kurām viņi tika iztaujāti. Cīņu pret terorismu (82%) un bezdarba risināšanu (77%) cilvēki atzina kā, viņuprāt, galvenās prioritātes. Savukārt 40% respondentu uzskata, ka terorisma draudu risks ir augsts, un no Eiropas Parlamenta piedāvātajiem pasākumiem cīņai pret terorismu kā trīs svarīgākos vērtē: cīņu pret teroristu grupējumu finansēšanu (42%), cīņu pret terorisma un radikalizācijas cēloņiem (41%) un ES ārējās robežas kontroles stiprināšanu (39%).

Latvijas iedzīvotāju vērtējumā jomas, kurām būtu jābūt ES galvenajām prioritātēm, ir – cīņa pret terorismu (ES par galveno prioritāti to atzīst 82%, Latvijā – 76%), kā arī veselība un sociālā drošība (ES – 63%; Latvijā – 73%). Savukārt trešo prioritāti Latvijā dala cīņa pret bezdarbu (ES – 77%; Latvijā – 72%) un cīņa pret krāpšanos nodokļu jomā (ES – 75%; Latvijā – 72%).

Lai arī terorisma risku Latviju aptaujātie vērtē kā zemu vai nelielu, no EP ieteiktajiem konkrētajiem pasākumiem cīņai pret terorismu mūsu valsts respondenti nosaukuši ES ārējo robežu stiprināšanu (ES 39%, Latvijā – 57%), cīņu pret ieroču tirdzniecību ES (ES 35%, Latvijā – 46%) un cīņu pret teroristisku grupējumu finansēšanu (ES 42%, Latvijā – 45%).

Vairums – 75% ES respondentu vēlas lielāku ES iesaisti cīņā pret krāpšanos nodokļu jomā (Latvijā – 72%), 74% – saistībā ar migrāciju (Latvijā – 60%), un 71% vēlas lielāku iesaisti ārējo robežu aizsardzībā (Latvijā – 66%). Savukārt 67% respondentu ES vēlas vairāk padarītā vides aizsardzības jomā, Latvijā – šāds viedoklis ir 50% respondentu.

Trīs ceturtdaļas Eiropas iedzīvotāju uzskata, ka tas, kas viņus vieno, ir svarīgāks par to, kas viņus šķir – šim apgalvojumam piekrīt 74% respondentu. Latvijā šim apgalvojumam piekrīt teju tikpat daudzi – 71% respondentu. Tāpat lielākā daļa cilvēku ES (86%) vēlētos, lai vairumā no jomām, kas viņiem nosauktas, ES ar savu rīcību iesaistītos vairāk nekā pašlaik: tāds viedoklis ir arī Latvijā (76%).

Pētījumu “TNS Opinion” veica 28 ES dalībvalstīs laikposmā no 2016.gada 9.līdz 18.aprīlim, un tajā piedalījās 27 969 iedzīvotāji no visām ES valstīm.

Informācija:BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube