Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu par divu apzināti nepatiesu maksātnespējas pieteikumu iesniegšanu tiesā un krāpšanas mēģinājumiem lielā apmērā, pavēstīja Prokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina.

Viņa norādīja, ka šā gada jūnija otrajā pusē Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības saukta kāda grants un smilts karjera izstrādes uzņēmuma pilnvarota persona – prokūrists, kurš 2014.gada 19.jūnijā Ogres rajona tiesai bija iesniedzis apzināti nepatiesu pieteikumu par kāda cita uzņēmuma maksātnespējas procesa ierosināšanu un pasludināšanu. Apsūdzētā persona tiesai iesniedza arī ar viņa parakstu apliecinātu pārstāvētā uzņēmuma rēķina kopiju, kurā bija norādītas patiesībai neatbilstošas ziņas, tādējādi izdarot viltota dokumenta izmantošanu.

Atbilstoši Ogres rajona tiesas 2014.gada 21.jūlija spriedumam, nolemts prokūrista iesniegto pieteikumu par minētā uzņēmuma maksātnespējas procesa pasludināšanu atzīt par nepamatotu un to noraidīt.

Pēc Sutuginas paustā, apsūdzētā persona, veicot iepriekšminētās darbības, lai panāktu norādītā uzņēmuma maksātnespēju, kas pamatota ar viltotajā rēķinā sniegtajām nepatiesajām ziņām, mēģināja ar viltu izkrāpt no uzņēmuma neesošu parādu 75 tūkstošu eiro apmērā.

Turklāt apsūdzētā persona tā paša gada 19.jūnijā, būdama jau norādītā uzņēmuma prokūrists, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai iesniedza maksātnespējas procesa pieteikumu pret parādnieku – vēl kādu citu uzņēmumu, lūdzot atzīt minētā uzņēmuma maksātnespēju

Sutugina norādīja, ka arī šajā gadījumā prokūrists tiesai iesniedza rēķina kopiju, kurā bija norādītas patiesībai neatbilstošas ziņas. Tādējādi apsūdzētā persona mēģināja ļaunprātīgi īstenot maksātnespējas procesa mērķi, lai maksātnespējas procesa laikā, iegūtu prasījuma tiesības 75 tūkstošu eiro apmērā.

Minētā persona 2014.gada 25.augustā maksātnespējīga uzņēmuma administratoram iesniedza kreditora prasījumu 75 tūkstošu eiro apmērā. Maksātnespējīga uzņēmuma administrators, konstatējot, ka apsūdzētais nevar pierādīt prasījuma pamatojumu, pērnā gada martā prasījumu atzina par nepamatotu.

Sutugina skaidroja, ka par iepriekšminētajām darbībām apsūdzētais, panākot uzņēmuma maksātnespēju, pamatojoties uz viltotu grants un smilts karjera izstrādes uzņēmuma rēķina kopijā norādīto nepatiesu ziņu pamata, mēģināja no uzņēmuma izkrāpt 75 tūkstošus eiro.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Sutugina piebilda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Informācija:BNS

Publicitātes foto

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube