Termālie ūdeņi – tie ir pazemes ūdeņi, kuri, parādoties virszemē, uzsilst virs 20 grādiem pēc Celsija. Šo ūdeņu ārstējošā iedarbība ir zināma daudziem: pirmie nostāsti par to ārstnieciskajām spējām Eiropā parādījās Senajā Grieķijā, pēc tam kļuva izplatīta arī Senajā Romā un virzījās tālāk pa visu kontinentu.

Tagad termālie ūdeņi ir populārs tūristu atpūtas un ārstniecības veids, kas nav atkarīgs no gadalaikiem. Gandrīz visi Eiropas termāli ūdeņi darbojas visu gadu un maigās ziemas cilvēkus neattur no peldēšanās svaigā gaisā, pat tad, ja temperatūras stabiņš ir zem nulles.

Pirmo vietu termālo ūdeņu ziņā ieņem Ungārija, kas jau sen ļoti veiksmīgi piesaista tūristus, tostarp arī medicīnas tūrismu.

Széchenyi termālais komplekss

Slavenākie Ungārijas termālie ūdeņi – Szechenyi SPA kompleksā. Tas atrodas Budapeštā. Uzcelta 1913.gadā, šis komplekss gan no iekšpuses, gan ārpuses izskatās pēc pils. Visā kompleksā ir vairākas vannas ar ūdeni, katrā no vannām ir atšķirīga temperatūra. Pagalmā atrodas baseini, to maksimālā temperatūra sasniedz pat 36 grādus pēc Celsija. Cena par šādu atpūtu – 15 eiro.

Hevīzas ezers

Uz dienvidiem no Budapeštas, netālu no slavenā Balatona ezera, atrodas unikāls termālais avots. Tas ir Eiropā lielākais karstais ezers, kura platība ir 47,500 kvadrātmetru. Ūdens temperatūra šeit svārstās no 27 grādiem ziemā līdz 34 grādiem vasarā, kas to padara piemērotu peldēšanai visu gadu. Cena – no 8,5 eiro uz divām stundām. Dienas abonaments – 13 eiro.

Miskolctapolcas termālie ūdeņi

Vēl viena neparasta ungāru termālā ūdens krātuve, kas atrodas ziemeļaustrumu Ungārijā. Tā ir slavena ar savu atrašanās vietu dabiskā alā, kas izveidojusies vairāku tūkstošu gadu garumā, pateicoties termālajiem avotiem. Šeit ieteicams braukt cilvēkiem ar elpošanas traucējumiem, jo šeit atrodas īpaši pilnvērtīgs gaiss – tvaiks, kas rodas no termālajiem ūdeņiem. Cena – 11 eiro dienā.

Termālie baseini Bādenbādenē

Šī vieta atroda gleznaina ainavā, starp kalnu nogāzēm Vācijā. Veselīgs gaiss un labs klimats, kur baudīt perfektu atpūtu, raksturo šos termālos baseinus. Ir iespējams izvēlēties starp āra baseiniem, džakuzi un ūdens dušām, kā arī pieejamas dažāda veida saunas un pirtis, pat solārijs. Cena – 15 eiro (2 stundas), 21 eiro (4 stundas).

Zilā lagūna Islandē

Zilā lagūna Islandē piesaista ļoti daudz tūristu. Netālu no Reikjavīkas pilsētas ir milzīga teritorija ar iespēju gozēties karstajos ūdeņos. Interesanti, ka šī vieta nav dabiskas izcelsmes: termālais ūdens gan ir īsts un dabīgs, taču komplekss un dabas ainavas ir cilvēku veidotas. Cena – no 35 eiro vasarā līdz 40 eiro ziemā.

 

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube