Ievārījumu laiks
Klasiskā zemeņu zaptes recepte ir – kilograms ogu un kilograms cukura, taču nu jau mūsdienās veikalu plauktos ir pieejami īpaši ievārījumu cukuri, ko var likt uz pusi vai pat vēl krietni mazāk.
Klasiskā recepte:
- 1 kg zemeņu
- 1 kg baltā smalkā cukura
- Zemenes nomazgā, noņem kauslapas, liek katlā.
- Ber klāt cukuru, samaisa, aplej ar nedaudz ūdentiņu un liek vārīties.
- Vāra apmēram 10 minūtes.
- Nosmeļ putas un karstu pilda burkās.
- Burkas aizvāko un uzglabā pagrabā.
Zemenes ziemai – kā tikko no dārza
- 1 kg zemeņu
- ~ 200 – 300 g cukura
- Tīras zemenes apber ar cukuru, ļauj nedaudz pastāvēt un sablenderē.
- Liek trauciņos, kas paredzēti saldēšanai un saldētavā iekšā.
- Kad ziemā atkausē šādu gardumu pie pankūkām vai ogu kokteiļos- garšo kā tikko no dārza lasītas un saspaidītas!