Pedagogu atalgojuma reforma Rīgas domei (RD) nākamā gada budžetā izmaksās 17-18 miljonus eiro, norādīja RD priekšsēdētāja vietnieka Andra Amerika (GKR) padomnieks Mareks Gailītis.

Šobrīd RD Izglītības, kultūras un sporta departaments (IKSD) vēl veic aprēķinus, bet zināms, ka reforma no pašvaldības budžeta prasīs papildu 17-18 miljonus eiro. Pašvaldības pakļautībā ir vairāk nekā 100 skolas un šobrīd aprēķini tiek veikti pamatojoties uz skolēnu skaitu maijā.

Gailītis norādīja, ka “par konkrētiem skaitļiem varēs runāt tikai oktobrī, kad būs zināms, cik bērni ir atnākuši uz skolām. Šobrīd ir zināms, cik bērni ir pieteikušies, bet iespējams, ka daudzi pa vasaru būs pārcēlušies dzīvot uz ārzemēm, tāpēc faktiski tikai septembra beigās un oktobrī būs precīzāki cipari”.

Viņš arī pavēstīja, ka reformas ietekmē finansējums samazināsies visās mazākumtautību skolās, jo tajās nav tik daudz bērnu, kā pieprasa noteikumos paredzētais skolēnu skaits uz vienu pedagogu Rīgā. Tās ir poļu, ukraiņu, lietuviešu, igauņu skolas, kurām ir redzams finansējuma samazinājums, kas RD būs jāizlīdzina. Šobrīd IKSD vēl gatavo sarakstu ar visām izglītības iestādēm, kurās finansējums samazināsies.

Gailītis norādīja, ka pirmsskolas pedagogi, kuri māca bērnus no 1,5-4 gadu vecumam, Rīgā jau no 1.septembra saņems atalgojumu 680 eiro par likmi. Viņš arī uzsvēra, ka “RD jau šobrīd ir piemaksājusi saviem pirmsskolas pedagogiem vairāk nekā tas ir bijis citās pašvaldībās, bet būtībā tā [atalgojuma reforma] ir manipulācija ar cipariem – reformas būtība ir slodžu samainīšana, kas neko nemaina, jo naudas vairāk nav”.

Jau ziņots, ka jūlijā valdība apstiprināja jaunos pedagogu atalgojuma noteikumus un tos pavadošos normatīvos aktus. Noteikumi paredz, ka visiem pedagogiem, tai skaitā pirmsskolas un interešu izglītības, profesionālās izglītības pedagogiem  un atbalsta personālam, zemākā mēneša darba algas likme būs 680 eiro.

Noteikumi paredz, ka algu aprēķinos ņems vērā reģionālo koeficientu, kas nosaka skolotāju skolēnu proporciju skolā – Rīgā skolēnu un skolotāju attiecībai būs jābūt 16,5:1, astoņās lielajās pilsētās tas būs 15,5:1 ar pārejas noteikumiem uz vienu gadu, novados, kuru teritorijā skolēnu skaits ir 3,5 uz vienu kvadrātkilometru proporcijai jābūt 14:1, novada pilsētās 12,5:1,  novados, kuru teritorijā skolēnu skaits izglītības iestādēs ir 0,5 skolēni uz vienu kvadrātkilometru, proporcija jābūt 9,5:1, bet pārējos novados 11,5:1.

Turklāt noteikumi paredz, ka pašvaldības, kuras nevar atļauties pirmsskolas pedagogiem, kuri strādā ar bērniem no 1,5-4 gadu vecumam,  maksāt 620 eiro par likmi, tā vietā var piešķirt 560 eiro par slodzi mēnesī. Šāda kārtība attieksies uz tiem pedagogiem, kuri strādā ar bērniem līdz četru gadu vecumam ieskaitot un kuriem atalgojums  tiek maksāts no pašvaldību budžeta. Tāpat noteikts pārejas periods līdz kuram pašvaldībām jāsāk maksāt pilnais slodzes atalgojums – 680 eiro par likmi.

Informācija: BNS

Saistītās tēmas: AtalgojumsBudžetsPedagogiReforma

youtube icon
Abonēt youtube