Iespējams, ka drīzumā visiem jauniešiem, kuri ir jaunāki par 16 gadiem, būs nepieciešama vecāku piekrišana sociālo tīklu reģistrēšanai. Tā Latvijas Radio 1 intervijā vēstīja tieslietu ministrijas Nozaru politikas departamenta direktore Jekaterina Macuka. Tā pavasarī lēmis Eiropas Parlamaents, atzīmējot, ka visām dalībvalstīm regula jāievieš līdz 2018.gada maija beigām.

Šāds uzmanības mērs tika pieņemts, lai pasargātu bērnus un viņu ģimenes no nevēlamo cilvēku ziņkārības, kuri var būt potenciāli bīstami dēļ tā, kā bērni nefiltrē informāciju un sociālajos tīklos dalās ar ģimenes finansiālo stāvokli, dzīvesvietu un citām personīgām lietām.

“Bērns neaptver, ka tas, ko viņš ieraksta sociālajos tīklos, ir zināms un redzams visiem,” saka Macuka.

Sociālajiem tīkliem pašiem būs jāpieņem lēmums, kādā veidā viņi vēlas veikt šos ierobežojumus: vai ar vecāku kredītkaršu apstiprināto pierādījumu, vai ar speciālajām anketām, kuras ir jāaizpilda reģistrēšanas laikā un jānorāda vecāku kontaktinformācija, uz kuru tiks nosūtīts jautājums par reģistrācijas apstiprināšanu.

Piemēram, viens no populārākajiem sociālajiem tīkliem pasaulē jau ir parūpējies par to, ka piereģistrēties ir iespējams tikai no 13 gadu vecuma, tomēr, pagaidām tas viss ir tikai uz personas godavārda.

Tikmēr pašmāju sociālajam tīklam Draugiem.lv nekāds vecuma ierobežojums netika ieviests un, kā tika ziņots, aptuveni 60 000 lietotāju ir vecumā no 10 līdz 14 gadiem. Portāla pārstāvis Jānis Palkavnieks ziņo, ka pielāgosies visām likuma kārtībām, tomēr uzskata, ka vecāka apstiprināšana nepasargās bērnu no nelabvēlības, jo tas vienalga nepasargās bērnus no liekas informācijas izsniegšanas. Pēc viņa vārdiem, vecākiem ir jāseko bērnu sociālajai dzīvei, nevis vienkārši jāļauj tajā piedalīties.

Vai šis likums pasargās bērnus no nelabvēlības, nav zināms, jo, kā mēs visi labi zinām, alkohola lietošana ir aizliegta līdz 18 gadiem, tomēr ne reti nākas sastapties ar stāstiem un ziņām par kārtējo iereibušo jaunieti, kurš vēl nav sasniedzis pilngadību. Mūsdienu bērni ir diezgan viltīgi un vienmēr spēs atrast risinājumu, kā apiet likumu ar līkumu.

 

Saistītās tēmas: bērniDrošībaSociālie tīkliVecāki

youtube icon
Abonēt youtube