Par akni ierasti sauc ādās slimību, kura redzama pūtīšu un piņņu izskatā, kas rodas ādas tauku dziedzeru un matu maisiņu iekaisuma rezultātā. Tauku dziedzeri izstrādā par daudz eļļainu vielu, kas aizsprosto poras.  Arī baktērija P.aknes var būt iemesls šai ādas slimībai.

Akne parasti skar cilvēku seju, kaklu, muguru, krūšu daļu un plecu zonu. Lai arī akne nav nopietns drauds cilvēka veselībai, tā tomēr mēdz atstāt paliekošas un dziļas rētas.

anti_akne6

Kā akne ietekmē sievietes?

Lielākajai daļai vīriešu un sieviešu visas dzīves laikā, vismaz viena pinne parādās. Tomēr maldīgs uzskats, ka akne norit vienādi gan sievietēm, gan vīriešiem. Jauniem vīriešiem, visticamāk, būs nopietnāka aknes saslimšana. Savukārt, jaunām sievietēm aknes forma vairāk ir periodiska un saistīta ar hormonu svārstībām, piemēram, menstruāciju laikā. Jaunām sievietēm pieaugot, arī aknes problēmas samazinās, bet ir arī sievietes, kurām ar akni jācīnās vairākus gadus. Ir gadījumi, kad sievietes tikai 30 vai 40 gadu vecumā pirmo reizi saskaras ar šo ādas slimību.

file11527

Daudzām jaunām sievietēm akne ir ne tikai ādas problēma, bet arī emocionāls pārdzīvojums. Viņas slīgst depresijā un kompleksos par savu izskatu. Ja sievietei ir ādas problēmas, nevajag gaidīt, ir jārīkojas. Mūsdienās lielākā daļa ādas slimību ir ārstējamas un akne, ir pat novēršama pirms tā progresējusi. Pirmais solis, ģimenes ārsta vai dermatologa apmeklējums.

 

Kādi ir iespējamie ādas bojājumi? 

Komedoni– tie ir pamata ādas bojājumi jeb pinnes, kas var būt melni punktiņi, aizsprostojušās poras vai arī baltas pūtītes. Melnie punktiņi nav netīrumi, bet gan veids, kā gaiss reaģē ar lieko eļļu.

Pūtītes– iekaisušas ar strutām pildītas pumpiņas.

Mezglveida izaugumi– tā jau ir smagāka aknes forma. Šī aknes forma jau ir dziļāk ādā, ir sāpīga un var atstāt rētas.

Cistas-līdzīgi kā mezglainie izaugumi, arī cistas ir dziļāks ādas bojājums, ir pildīts ar strutām un arī var atstāt rētas.

aknee_21

Kas izraisa pinnes sievietēm?

Hormonu izmaiņas pubertātē. Pubertātes laikā meitenēm pastiprināti izdalās vīrišķie hormoni jeb androgēni. Tas arī veido labvēlīgu vidi pūtītēm.

Hormonu izmaiņas. Menstruācijas ir viens no biežākajiem pūtīšu veicinātājiem. Pūtītes uz sejas parādīsies pāris dienas pirms cikla sākšanās un būs uz sejas līdz pat cikla beigām. Pūtītes var samazināt kontracepcijas tablešu lietošana.

Medikamenti. Arī atsevišķi medikamenti var būt par pamatu aknei, piemēram, medikamenti epilepsijas ārstēšanai vai antidepresanti.

Dekoratīvā kosmētika

Pūtīšu spiešana. Nekādā gadījumā pašai mājās nevajadzētu cīnīties ar pumpām spiešana un berze akni var padarīt tikai redzamāku.

Iedzimtība. Ja kādam no ģimenes locekļiem ir bijusi akne, tad pastāv iespēja, ka arī citiem ģimenes locekļiem tā var parādīties.

B97554626Z.120160301082531000G9ACO2IJ.10

Vai nepareiza ķermeņa higiēna var izsaukt akni? 

Tas ir mīts, ka sievietes saskaras akni, jo nepietiekami bieži mazgājas. Pārāk centīga un bieža mazgāšanās, akni var padarīt redzamāku. Turklāt, sejas mazgāšana attīra ādu no ārpuses, bet akne slēpjas nedaudz dziļāk. Ieteicams seju mazgāt divas reizes dienā ar maigām ziepēm vai speciāliem mazgāšanas līdzekļiem. Tīrot meikapu nav vēlams ļoti berzt sejas ādu.

r5obFzr

Vai stress var izraisīt akni? 

Arī tas ir mīts. Stress nekādā ziņā neveicina aknes veidošanos. Akni vienīgi var pastiprināt medikamentu lietošana, kas cīnās ar depresiju vai stresu. Arī akne un citas sociālās un emocionālās problēmas var radīt stresu. Tas viss ir pakārtots. Tīri medicīniski stresam nav ietekme uz aknes veidošanos.

Nurse / doctor headache stress

Nurse / doctor headache stress

Vai šokolādes un trekna ēdiena ēšana pastiprina akni?

Lai arī sievietes uzskata, ka ēdot veselīgi arī pumpas metas mazāk, eksperti nav atraduši saikni starp diētu un akni. Veselīgs uzturs gluži vienkārši ir veselīga dzīvesveida sastāvdaļa. Tomēr ir daļa sieviešu, kuru ādu ietekmē pārtika, ko viņas uzņem. Tas jāskatās individuāli.

Girl-eating-a-chocolate-bar

Saistītās tēmas: aknepumpassejasievietesskaistumsuzturs

youtube icon
Abonēt youtube