Var droši teikt, ka uzklausīt dažādu nelabvēļu un svešu cilvēku komentārus nav patīkami. Tas var likties nesaprotami, un šķist “kādēļ, šāds komentārs?”, taču mēs ātri vien spējam par to aizmirsti un turpinām dzīvot.

Bet ko darīt tad, ka saņemam kritiku no tiem kurus mīlam? Tas ir daudz grūtāk, vai ne?

Varbūt tas ir muļķīgi, bet ļoti iespējams, jūs interesēs iemesli, kādēļ izteikta kritika. To nebūs tik vienkārši aizmirst, gribēsies “rakt dziļāk“.

Uzklausīt kritiku vai “atgriezenisko saisti”, nevienam nešķiet patīkami. Un dažkārt mēs iestrēgstam domās par to, kādēļ mums tiek izteikta tik skarba, mums nepatīkama kritika.

Kad saņemam kritiku, mūsu smadzenes uztver to kā draudus mūsu pašvērtībai, statusam un cieņai. Kad izjūtam šos draudus, mūsu ķermenim cauri iziet hormons, ko sauc par kortizolu.
Kortizols ir stresa hormons, kuru atbrīvo psiholoģiskais stress (interneta troļļiem nav patikusi jūsu  Instagram fotogrāfija) un fiziskais stress (smagu svaru celšana).

Normāls ikdienas stress, kad ir īpaši lieli sastrēgumi, izlieta kafija uz automašīnas sēdekļiem vai arī jums pakaļ dzenas bite, ir norma. Kortizola līmenis pieaug, bet normas robežās atgriežas jau pēc 40 minūtēm. Taču, kad esam saņēmuši kādu triecienu mūsu pašapziņai, mūsu kortizola līmenis paliek augsts pat vairākas stundas.

Neskatoties uz jebkādiem stresiem, sajūta, ka tiekam kritizēti, mums nodara pāri visvairāk, samazinot spēju saprātīgi domāt.

Šādos brīžos mēs spējam būt emocionāli uzlādēti. Taču, kad kortizola līmenis atgriežas normas robežās un mūsu ego nomierinās, mēs spējam sapratīgi izvērtēt šo kritiku. Spējam novērtēt cilvēka atklātību un iespējams varam sevi pilnveidot, kļūt labāki.

Šeit būs 3 padomi, kas ļaus jums tikt galā ar kritiku un saprast, ka tā patiesībā ne vienmēr ir slikta.

1. Centies izslēgt emocijas.

Atgriezeniskā saite ir dāvana” un tikai tavās rokās ir to pieņemt vai nē. Tikai tādēļ, ka kāds ir dalījies ar jums savā viedoklī, nenozīmē, ka tam ir taisnība, un tas nenozīmē, ka mums ar to ir kāds sakars.

Kad mēs to redzam šādi, varam savas emocijas “atslēgt“.

Kad kāds cilvēks mums izsaka kritiku, apdomājies, pirms sniedz tam kādu atbildi. Iespējams, šis cilvēks jūs mīl un vēl jums tikai labu. Tādēļ uzticieties tam, jo līdz šim taču esat spējuši izveidot spēcīgu saikni viens ar otru. Tas vien, ka šis cilvēks ir uzdrošinājies, jums ko teikt, nozīmē daudz.

Tādēļ vienmēr apdomājies. Ļauj emocijām noplakt un padomā par to, vai šo kritiku izteicis kāds jums mīļs cilvēks, vai kāds @ilovedoggies123 jūsu twitter kontā.

2. Meklējiet pierādījumus, patiesību vai melus.

Kad esat emocionāli uzlādēts, jums ir grūti atzīt, kad kādam ir taisnība un ka tiek aizskartas jūsu vajās vietas. Pārbaudiet sevi. Apsēdieties un padomājiet, vai tiešam kritika ir izteikta vietā. Ja saprotat, ka kritika ir izteikta nevietā, piemēram, par to, ka jums ir briesmīgi dzelteni mati, kaut arī zināt, ka jums jau no bērnības ir karaliski brūnas cirtas. Vai arī, jums tiek izteikta kritika par to, ka jums nav nekādas karjeras izaugsmes un jūsu degsme ir noplakusi, paverieties uz sevi no malas un padomājiet, vai tiešam, lielu savas ikdienas daļu nepavadāt pie tv krāna, ēdot popkornu. “Izsijājiet” taisnību un to, kā ir patiesībā .

3. Vai es vēlos mainīt savu uzvedību, attieksmi? 

Tagad mēs vairs neesam emocionāli. Mēs spējam redzēt un saprast, cik cilvēka kritika bijusi objektīva un taisnīga.
Tagad mums ir jāizlemj, ko mēs vēlamies ar šo kritiku darīt. Ja uzskati, ka šī kritika izteikta vietā, iespējams gribēsi visu labot un mainīt.

Tomēr, tas nav jādara obligāti. Vai šī persona patiesi zina par ko runā? Vai mēs drīkstam pieņemt padomus attiecību jautājumos no cilvēka, kurš nekad nav bijis stabilās attiecībās? Jā, iespējams, viņš sniedz saprātīgus padomus, tomēr mēs taču nevēlamies dzīvot viņa dzīvi, ne tā?

Vai jums ir labas attiecības ar šo cilvēku, kas izteici kritiku? Vai šis cilvēks tevi pazīst pietiekami labi?

Ņem šīs lieta vērā un apdomājies.

Jā, kritika nekad neliek justies labi. Mūsu kortizola līmenis, iespējams, uzšausies gaisā un mums uz to noteikti būs emocijām bagāta reakcija, taču mums ir jāpieaug un jāizprot šis process.

Mums ir nedaudz jāatkāpjas no emocijām. Jāspēj saskatīt patiesība un meli, un tad jāizlemj vai mums šī kritika vispār rūp. Nemainieties! Bet kaut nedaudz spējiet padomāt par sevi un paskatīties no malas. Jo galu galā “atgriezeniskā saite ir dāvana”, ne vairāk, ne mazāk.

Saistītās tēmas: attiecībaskritikapieņemšanauztvere

youtube icon
Abonēt youtube