Diemžēl, ne visiem ir laba redze, un ir tik daudz iespēju to sabojāt. Taču ir pagājuši tie laiki, kad redzes koriģēšanai tika izmantotas tikai brilles, turklāt – brilles ar lieliem, apaļiem rāmjiem un bieziem, smagiem stikliem.

1_2

Protams, mūsdienās brilles ir pat ļoti stilīgas un to izvēle ir milzīga, taču Tev ir iespēja nenēsāt brilles nemaz, bet redzēt visu bagātīgo krāsu gammu un kontrastus. Kā? Ir 2 varianti: ja Tev ir lieks tūkstotis latu – lazeroperācija, ja ne – mīkstās kontaktlēcas! Šoreiz parunāsim par kontaktlēcām!

Kas tad ir kontaktlēcas?

Kontaktlēcas ir acī ievietojamas lēcas. No ārpuses neviens pat nemanīs, ka Tev acīs ir šie “svešķermeņi”. Ar kontaktlēcām dzīve ir vienkāršāka, ja esi aktīva dzīvesveida piekritēja – peldies, sporto utt. KOntaktlēca sir ērtas, jo tās seko acs ābola kustībām un nodrošina skaidru redzi. Bieži vien ir tā, ka no brillēm acis nogurst, līdz ar to sāp galva un zūd darbspējas. Arī attēls ir kvalitatīvāks. Taču tas nebūt nenozīmē, ka brilles Tev vairs nebūs vajadzīgas nemaz! Acīm ir jāatpūšas arī no kontaktlēcām! ļoti būtiska lēcu priekšrocība – tās aukstā laikā neaizsvīst (atšķirībā no brillēm).

 

Kādi ir kontaktlēcu veidi?

Ir šādi kontaktlēcu veidi:

-dienas kontaktlēcas;

-mēneša kontaktlēcas;

-diennakts kontaktlēcas;

-krāsainās kontaktlēcas;

-toriskās kontaktlēcas

 

  • Acīm veselīgākās ir dienas kontaktlēcas. Tās tiek lietotas tikai vienu dienu, pēc tam – izmestas, un nākamajā dienā ver vaļā jaunu lēcu iepakojumu. Mēneša kontaktlēcas paredzētas valkāšanai 30 dienas, un tad tās ir jānomaina. Protams, šīs lēcas acīs nedrīkst turēt 30 dienas neizņemot! Ja vēlies lēcas, kuras drīkst nēsāt vairākas diennaktis neizņemot, jāizvēlas diennakts kontaktlēcas. Ja vēlies padarīt savas acis interesantākas, mainīt to krāsu, paspilgtināt krāsu utt., izvēlies krāsainās kontaktlēcas.Šīs lēca sir pieejamas gan kā vienas dienas lēcas, gan kā mēneša lēcas. Krāsainā skontaktlēcas ir pieejamas arī bez dioptrijām. Astigmatisma korekcijaoi jāizvēlas toriskās kontaktlēcas.

14_1

Kā kontaktlēcas jākopj?

Kontaktlēcu higiēna ir ļoti svarīga. Uz lēcām veidojas nogulsnes, kas traucē ne vien skaidrai redzei caur lēcu, bet arī acu veselībai. Tādēļ ir ļoti būtiski pēc iespējas biežāk mazgāt kontaktlēcas ar īpašu šim mērķim paredzētu šķidrumu. Ja nēsā pagarinātas lietošanas lēcas, centies pēc iespējas biežāk tās ņemt ārā un iztīrīt. Mēneša lēcas jāņem ārā katru dienu un pa nakti acis jāatpūtina, turot kontaktlēcas speciālā konteinerī ar tīrīšanas šķīdumu.

 

Kas ir mitrinošie acu pilieni?

Mitrinošie acu pilieni ir pilieni, ko iepilinot acīs, tiek mitrināta kontaklēca, līdz ar to novēršot diskomfortu acīs, piemēram, sausās telpās. īpaši svarīgi tas ir cilvēkiem, kuriem ir “sausās acs” sindroms.

 

Biežākās kļūdas, ko pieļauj kontaktlēcu nēsātāji:

1) Lēcas tiek nēsātas ilgāk, nekā paredzēts;

2) Lēcas netiek pareizi koptas;

3) Lēcas netiek laicīgi nomainītas;

4) Pirtī iešana ar lēcām acīs;

5) Lēcu valkāšana visu laiku, ne dienu tās neaizvietojot ar brillēm.

 

  • Zinātne iet tālu, un nu ir izveodotas digitālās kontaktlēcas. Šobrī Vašingtonas Universitātes zinātnieki (ASV) izstrādā jaunu kontaktlēcu modeli, kas ne tikai spēs uzlabot redzi, bet arī darbosies kā ekrāns un attēlos informāciju tieši acī. Šīs lēcas gan vēl ir tikai nākotne.

 

 

Saistītās tēmas: acisInvestīcijaslēcasredze

youtube icon
Abonēt youtube