Cik jauki ir būt vasarā! Tik plaša ogu buķete – vēl ēdam zemenes un baudām ķiršus, un nu ir klāt arī melleņu laiks! Iepriecini savu organismu – izbaudi sulīgās, gardās ogas un uzkrāj vitamīnus un citas labas vielas!

  • Šķiet, faktu, ka mellenes uzlabo redzi, zina visi. Tā ir tiesa – ir pierādīts, ka regulāri uzturā lietojot mellenes, uzlabojas redzes funkcijas. Mellenes palīdz cīnīties ar novecošanu, kuras simptomi ir atmiņas zudums, muskuļu nespēks, redzes un koordinācijas traucējumi.  Tāpat šīs ogas ieteicamas tiem, kas ikdienā strādā pie datora, kā arī tiem, kas ilgi uzturējušies saulē, pakļaujot acis saules ultravioleto staru aktivitātei.
  •  Melleņu laikā ikvienam cilvēkam ieteicams apēst vismaz no 200 līdz 300 gramu šo ogu dienā, lai uzlabotu acu veselību.
  • Mellenes satur bioloģiski aktīvu vielu flavonoīdu ar labvēlīgu ietekmi uz asinsvadu sieniņām, novēršot asinsvadu sabiezējumus, kā rezultātā samazinās arī sirdslēkmju risks. Kā liecina pētījumi, flavonoīdu grupā ietilpst  dabiskais antioksidants – antocianīns, kas būtiski veicina šūnu atjaunošanos un pat pasargā no pāragras novecošanas. Šie komponenti ir kā dabīgās organisma antibiotikas.
  • Tāpat mellenes satur  arī vērtīgus vitamīnus un minerālvielas, to skaitā cinku, kāliju, A-provitamīnu, Beta karotīnu.
  • Taču mellenes vērtīgas ne vien redzes uzlabošanai, tās ieteicamas arī cilvēkiem, kas cieš no mazasinības, kuņģa saslimšanām un reimatisma. Aktīvo vielu sastāvs, ko satur mellenes, dod tām arī pretbakteriālas īpašības.

103850__55b604f84924b.jpg

Kā uzglabāt mellenes ziemai?

Saldētas ogas
Mellenes tāpat kā citas ogas var sasaldēt. Tīras ogas ber mazos trauciņos, kurus iespējams aizvākot, vai polietilēna maisiņā. Cieši aiztaisa un liek saldētavā.

Melleņu uzglabāšana pēc senču metodes
Senāka melleņu uzglabāšanas metode: piepilda pudeli ar ogām, pārlej ar vārītu, bet atdzesētu ūdeni, aizkorķē un liek pagrabā  vai ledusskapī.

Saistītās tēmas: mellenesogasuztursveselīgi

youtube icon
Abonēt youtube