Vai tiešām mums katrs rīts ir jāuzsāk ar karstu citronūdeni, un kāda patiesība slēpjas šajā teorijā?
Iespējams šādu jautājumu ikviens sev reiz ir uzdevis, tomēr kāda ir patiesība? Vai karstais citronūdens ir kāds patiesi jaunatklāts brīnums, kas ļauj mums atbrīvoties no toksīniem ķermenī un uzlabo mūsu veselību?

Vairāku veselīga uztura grāmatu autors un dietologs Maiks Rusels (Dr. Mike Roussell), stāsta, ka kaut kādā mērā gluži kā jebkurš veselīga uztura un fitnesa jaunatklājums, arī karsta citronūdens labās īpašības ir zināmā mērā pamatotas. Tomēr šī rituāla burvju īpašības ir pārvērtētas.

Citrons uzlabo gremošanu.

Patiesībā daži augļi mēdz saasināt dažādas problēmas ar gremošanas traktu un kuņģi. Citronā esošā citronskābe var veicināt kuņģa sāpes un krampjus. No kurienes nāk ideja, ka citronu sula uzlabo gremošanu?
Pirms vairāk nekā trīs gadu desmitiem tika veikts pētījums, kurā atklāja, ka citronskābe, kas atrodas citronos, palīdz absorbēt alumīnija hidroksīdu (aktīvā sastāvdaļa vairumā antacīdu – bufervielas, kas darbojas pret kuņģa skābi, to neitralizējot).
Maiks stāsta: “Internetā iespējams izlasīt neskaitāmus rakstus par to, ka citronu sula palīdz veidot optimālu skābes līmeni jūsu kuņģi, tomēr tā ir spekulācija, un, kā jau iepriekš teicu, šī citronskābe bieži vien rada absolūti pretēju rezultātu.”

Citronu sula palielina minerālu uzsūkšanos organismā.

Citronu sulā esošais C vitamīns palīdz uzsūkties dažādām minerālvielām, tomēr obligāti nav nepieciešama citronu sula, lai iegūtu C vitamīnu.
C vitamīns ir viens no retajiem vitamīniem, kurš atrodams ikvienā auglī un dārzenī. Bieži tiek uzskatīts, ka tieši citrusaugļos ir vislielākais C vitamīna daudzums, tomēr šis uzskats ir maldinošs. Paprika, zemenes, kāposti, brokoļi un spināti ir vislielākie C vitamīna avoti. Un, kamēr jūs ikdienā patērējat kādu no šiem dārzeņiem vai augļiem, jūsu organismā ir pietiekami daudz C vitamīna, lai uzsūktos organismā esošās minerālvielas.

Citronu sula izvada liekās šlakvielas.

Viena no galvenajām citrona un citrona sulas īpašībām, kas tiek tam piedēvēta – tā palīdzot atindēties jūsu organismam.
“Es iesaku pret visām detoksikācijas  lietām izturēties ar skepsi. Šis termins ir tik vispārīgs, kas tā vien šķiet bezjēdzīgs. Cilvēka organisms ir tik komplicēts un sarežģīts, kas tieši tur tiek atindēts? Kādi toksīni tiek izvadīti? Kur tie pazūd?” stāsta Maiks.

Ja runājam par citroniem, tad šajos augļos ir antioksidants, ko sauc par D-limonēnu, un tas ir atrodams arī apelsīnos, precīzāk, to mizās. Pierādīts, ka D-limonēns aktivizē enzīmus aknās, kas ir daļa no pirmās un otrās fāzes detoksikācijas procesā. Šī viela palīdz toksiskās vielas aknās pārveidot netoksiskās vai vismaz mazāk kaitīgās vielās. Šie toksīni var svārstīties no kofeīna līdz pat ibuprofēnam.

Vai citronos ir pietiekams D-limonēna daudzums, lai viens pats spētu attīrīt organismu no šiem toksīniem? Visticamāk nē. Litrā citronu sulas (bez mizas) ir aptuveni 100 miligrami (mg) D-limonēna. Pētījumi liecina, ka aktīvā deva limonēna ir vismaz 500 mg. D-limonēns ir apbrīnojama viela, kas var palīdzēt dažādām kuņģa-barības vada atviļņa slimībām, tomēr D-limonēna deva būtu jākombinē ar citam vielām.

“Kā redzat, citrusaugļos ir daudz labu un noderīgu vielu, kas nodrošina labu veselību, tomēr ar vienu glāzi silta citronūdens vien nepietiks,” uzsver dietologs Maiks Rusels.

Saistītās tēmas: citronstoksīniūdensveselība

youtube icon
Abonēt youtube