Kokosriekstu eļļa ir izslavēta ar savu dāsno piesātināto tauku saturu, un tos iespējams saukt par veselīgajiem taukiem. Un, lai arī dzert kokosriekstu eļļu karotēm nešķiet saistoši, tomēr noteikti apsver domu savā diētā iekļaut tieši šo eļļu.

Jā, kokosriekstu eļļa ir gandrīz 90% piesātināto tauku, tomēr ne visi piesātinātie tauki ir vienādi.
Kokosriekstu eļļā piesātinātie tauki galvenokārt ir laurīnskābe – vidēja piesātinātā taukskābe, kurai ir neitrāla iedarbība uz sirds veselību, salīdzinot ar tām taukskābēm, kas atrodas gaļas vai piena produktos.

Tagad ir skaidrs, kādēļ Šrilankā dzīvojošajiem, kuri patērē neiedomājami daudz kokosriekstu eļļas, ir daudz mazāk sirds saslimšanu nekā amerikāņiem. Daži pētījumi pierādījuši, ka kokosriekstu eļļa paradoksālā kārtā uzlabo holesterīna līmeni asinīs.

Brazīlieši piebilst, ka vidēji piesātinātie tauki daudz vieglāk metabolizējas enerģijā aknās, kas nozīmē, ka uz jūsu augšstilbiem uzkrāsies lieks tauku slānis, ja dzīvosi savu ikdienas kaloriju patēriņu līmenī.
Viena līdz divas ēdamkarotes kokosriekstu eļļas, atkarīgs no tā, cik daudz kalorijas patērējat, var būt veselīgs papildinājums jūsu diētai un ar to var aizstāt citas mazāk veselīgas kalorijas.
Tomēr, nepaļaujieties vien uz to, ka pāris kokosriekstu eļļas karotes atrisinās visas jūsu svara problēmas.

Papildu pierādījumi kokosriekstu eļļas labajām īpašībām: Laurīnskābei ir antibakteriālas īpašības, un pētījumi liecina, ka tropiskās eļļas (īpaši neapstrādātās versijas) satur neskaitāmi daudz antioksidantu, kas var palīdzēt  iznīcināt nevēlamos radikāļus, kuri paātrina novecošanās procesu un dažādas slimības.
Un jāpiemin, ka kokosriekstu eļļa ir lielisks ādas mitrināšanas veids.

Kā izvēlēties kokosriekstu eļļu?

Tradicionāli to iegūst no tā saucamās „kopras” – kaltētiem kokosriekstu kodoliem. Ir dažādas kvalitātes kokosriekstu eļļas, tāpēc, iegādājoties šo produktu, vienmēr jāpievērš uzmanība etiķetē rakstītajam. “Virgin” vai “extra virgin” eļļās (nerafinēta) būs daudz vairāk antioksidantu, kā arī spēcīgāka kokosrieksta smarža un garša, jo tā nav apstrādāta.

Tomēr, ja neesi gatavs aizrauties ar izteikto kokosriekstu smaržu, vari iegādāties rafinēto kokosriekstu eļļu, kas ir vairāk apstrādāta, bet tai būs neitrālāka smarža un garša. Rafinētai eļļai būs augstāks dūmošanas punkts nekā nerafinētai eļļai.
Tomēr, ja plāno gatavot maltīti ar kokosriekstu eļļu, pirms tam kārtīgi noskaidro, no kurienes nāk eļļa un kā tā ir apstrādāta.

Gan rafinētām, gan nerafinētām eļļām ir ilgs derīguma termiņš (apmēram divi gadi, ja neatrodas ledusskapī), un tas nozīme, ka nav jāsatraucas par to, ka eļļa varētu sabojāties.

Ne tikai pārtikā

Kokosriekstu eļļa ir dabas radīts ideālais ādas kopšanas līdzeklis. Koksoriekstu eļļa (vēlams “virgin“) ir vislabākais dabiskais veids, kā pasargāt ādu no ārējiem vides negatīvajiem faktoriem – saules, vēja un aukstuma. Tā veicina ādas veselību un palēnina novecošanās procesu – āda kļūst atjaunināta un izskatās svaigāka. Pasargā no saules radītajiem pigmentācijas laukumiem, uztur tās elastību, aizgavē grumbu veidošanos un ādas atslābšanu.
Ja nācies vasaras karstajā saulē apdedzināt ādu, kokosriekstu eļļa spēs mazināt apsārtumu un ādas bojājumus.

Kokosriekstu eļļu var izmantot kā efektīvu dabīgo matu masku, kas baros sausus, blāvus un lūztošus matus, tos spēcinās un atjaunos, kā arī spēs mazināt blaugznas. Procedūra ir vienkārša – iemasē eļļu galvas ādā un atstāj to uz kādu laiku. Pēc tam ar siltu ūdeni un kopjošu šampūnu izmazgā matus kā parasti. Atceries, ka gluži kā visām procedūrām, efekts redzams tikai tad, ja to atkārto regulāri.

youtube icon
Abonēt youtube