Valdība otrdien, 16.augustā, plāno lemt par grozījumiem Bērnu tiesību aizsardzības likumā, ar kuriem noteiks, ka bērnu klātbūtnē aizliegts smēķēt arī augu produktus un elektronisko smēķēšanas ierīces, liecina Ministru kabineta (MK) darba kārtība.

Likumprojekta grozījumos noteikts arī, ka bērnā jārada negatīva attieksme pret šo produktu smēķēšanu un tas, ka bērnam aizliegts strādāt darbus, kas tieši saistīti ar tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču vai to uzpildes tvertņu ražošanu, izmēģināšanu, glabāšanu, lietošanu, kā arī tirdzniecību vai reklāmu.

Grozījumu anotācijā pausts, ka saskaņā ar Starptautiskā jauniešu smēķēšanas pētījuma 2014.gada aptaujas datiem, 59,7% 13-15 gadus vecu skolēnu norāda, ka kādreiz ir pamēģinājuši smēķēt cigaretes, 67,9% skolēnu kādreiz ir pamēģinājuši lietot tabakas izstrādājumus, bet 24,7% skolēnu jebkādus tabakas izstrādājumus ir lietojuši regulāri Ūdenspīpi kopumā mēģinājuši smēķēt 40,7%, savukārt elektronisko cigareti – 27% skolēnu.

Kopš 2011.gada būtiski ir palielinājies 14 un 15 gadus vecu zēnu īpatsvars, kuri pēdējā mēneša laikā vismaz vienu dienu smēķējuši elektronisko cigareti. Ņemot vērā augstāk minētos datus, var secināt, ka jauniešiem ir relatīvi pieejami jaunie smēķēšanas produkti.

Tāpat valdība izskatīs arī grozījumus Reklāmas likumā, ar kuriem noteiks, ka bērnus aizliegts iekļaut augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes tvertņu reklāmā, kā arī aizliegts šāda veida reklāmas adresēt nepilngadīgajiem.

Abu likumu grozījumi vēl trīs lasījumos būs jāapstiprina Saeimai.

 

Info:BNS

Saistītās tēmas: bērniCigareteElektroniskā Smēķēšana

youtube icon
Abonēt youtube