Tējas kūciņas nāk no Amerikas, tās ir individuālas mazas tortītes, ko cep papīra formiņās. Šis nosaukums pirmo reizi tika minēts 1828. gadā. Tad lielākā daļa kūciņu tika ceptas keramikas trauciņos, kas bija tējas krūzes izmērā. Te arī radies nosaukums “cup cake”.
Mūsdienās šādi sauc jebkuru mazu tortīti. Tējas kūkas ļoti viegli atšķirt no kēksiem vai mafiniem, jo tējas kūciņām liek virsū krēmu. Tās bieži tiek izmantotas bērnu dzimšanas dienās kā dāvanas no fejām, tieši tādēļ tās ir mazas kūciņas.
Sastāvdaļas mīklai:
1 glāze kviešu miltu
1/2 glāze kukurūzas miltu
1/2 glāze cukura
3 ēdamkarotes kakao
1 tējkarote sodas
1/2 tējkarote sāls
75 ml Rapšu eļļas
1/2 tējkarote etiķa
200 ml ūdens
Pagatavošana:
- Bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas, izmaisa.
- Citā traukā sajauc šķidrās sastāvdaļas.
- Savieno un izmaisa, lai ir viendabīga masa.
- Mīklai jāsanāk biezai, tekošai, aptuveni kā skābais krējums.
- Lej formiņās. Cep 200 grādos 8 minūtes un pēc tam 180 grādos 15-25 minūtes..
- Iedurot kociņu, tas iznāk sauss.
- Atdzesē un izņem no formiņām.
Sastāvdaļas zefīra krēmam:
1 olas baltums
100 ml ūdens
2 tējkarote Santa Maria želatīna
8 ēdamkarotes cukura
1/4 tējkarotes citronskābe vai daži pilieni citrona sulas
šķipsniņa sāls
1 ēdamkarote vaniļas cukura
Pagatavošana:
- Olas baltumu puto ar šķipsniņu sāls, līdz baltums jau kļuvis krēmīgs, tad pievieno 1 ēdamkaroti cukura un vaniļas cukuru, turpina putot, līdz izveidojas stingra masa, kas nekrīt nost no karotes.
- Liek ledusskapī.
- Pa to laiku 50 ml ūdenī iemaisa želatīnu, atstāj.
- Katliņā ielej atlikušo 50 ml ūdens, pievieno 7 ēdamkarotes cukura un citronskābi. Vāra, nepārtraukti maisot, kad parādās burbuļi, tad vāra vēl 7-10 minūtes.
- Lai pārbaudītu, vai sīrups gatavs, mazu pilīti iepilina traukā ar aukstu ūdeni, ja sīrups paliek vienā pikucī, nevis izšķīst ūdenī, tad gatavs.
- Šajā sīrupā, tikko noņemtā no uguns, ielej želatīnu un izmaisa.
- Ņem saputoto olas baltumu un, nepārtraukti putojot, lēnā strūklā lej iekšā sīrupu ar želatīnu.
- Puto apmēram 20 minūtes, līdz šī krēma masa kļūst bieza, stingra un nekrīt nost no miksera slotiņām.
Kēksus dekorē ar krēmu. Var ēst uzreiz, bet labāk kādu stundiņu pagaidīt, līdz krēms sarecē.