Tuvākajās dienās Latvijā sastiprināsies ciklonu aktivitāte un daudz līs. Nokrišņu daudzums jaunajā darba nedēļā vietām, tai skaitā Rīgā, var sasniegt mēneša normu.

Sagaidāms, ka stiprākās lietavas būs līdz ceturtdienai. Lielākā nokrišņu summa prognozēta Rīgas līča piekrastē, īpaši Vidzemes piekrastē, tostarp galvaspilsētā.

Palaikam līs visā Latvijā, bet stiprs lietus pārsvarā skars šauras teritorijas. Vietām gaidāms pērkona negaiss, lokāli iespējams ļoti intensīvs lietus, kas applūdina ielas, un krusa. Nav arī izslēgta nelielu virpuļviesuļu varbūtība, īpaši virs ūdens.

Ļoti stiprs lietus daudzviet Latvijā bija jau augusta pirmajā nedēļā, arī šonedēļ katru dienu kaut daļā valsts ir lijis. Vidējais nokrišņu daudzums valstī divās nedēļās sasniedzis mēneša normu. Šī mēneša lietus summa līdz 14.augusta rītam bija no 31 milimetra Dobelē līdz 152 milimetriem Rūjienā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Pēdējos gados vairākkārt piedzīvots ļoti lietains augusts. Ar nokrišņiem visbagātākais augusts bija 1930.gadā, tad mēneša lietus daudzums vidēji Latvijā bija 182 milimetri. Otrais mitrākais bija 1978.gada augusts, trešais – 2010.gada augusts. Savukārt 2014. un 2008.gada augusts ieņem attiecīgi piekto un sesto vietu slapjāko augustu sarakstā.

Gaisa temperatūra tuvākajās dienās nav gaidāma augstāka par +15..+20 grādiem. No 19.augusta kļūs siltāks, un šomēnes vēl ir iespējamas dažas karstas dienas.

 

Info:BNS

Saistītās tēmas: CiklonslaikapstākļiLietainas Dienas

youtube icon
Abonēt youtube