Miegs un tā kvalitāte ir nopietna tēma, par kuru runā neskaitāmi laikraksti un portāli. Farmācijas tirgus ir pārpildīts ar jauniem, uzlabotiem medikamentiem, kas palīdz ātrāk iemigt, un nenoliedzami šādas miega problēmas noved pie aptaukošanās un arī pie dažādām ādas problēmām.

Patiesību sakot, mēs pārāk daudz laika pavadām gultā, darot visu ko, tikai ne guļot. Un tā ir pati galvenā problēma. Ja vēlies izbaudīt patiesi lielisku miegu, aizmirsti par šīm sešām lietām.

Nepārtraukta televizora skatīšanās
Daudziem televizora skatīšanās pirms iemigšanas ir kā tāds rituāls, gluži kā zobu tīrīšana. Un, kamēr jums šķiet, ka pieklusinātā televizora gaisma un skaņa jūs ieaijā saldā miegā, rezultāts patiesībā var būt krietni pretējs. Miega speciālists Kristofers Vinters stāsta, ka ērtā televizora gaisma, kas šķiet tik patīkama, patiesībā stimulē mūsu smadzenes un kavē melatonīna (hormons, kas nepieciešams veselīgam un pilnvērtīgam miegam) veidošanos. Ja pārraide, ko skatāties, ir īpaši vardarbīga, tad pastāv papildu risks gulēt vēl nemierīgāk.
Secinājums: izslēdziet televizoru vismaz stundu, pirms dodaties pie miera. Dodiet atelpu smadzenēm.

Jūsu Instagram vai Snapchat konta pārbaude
Lielākā daļa no mums dažādas komunikāciju ierīces tur rokas stiepiena attālumā. Un gulta nav izņēmums. Ir milzīgs kārdinājums pārbaudīt, vai nav atnācis kāds e-pasts, vai kāds nav ielicis jums interesējošu rakstu Facebook vai kādu ceļojuma bildi Instagram. Taču šis kārdinājums ir jāpārvar. Ēriks Kezirians, miega eksperts, skaidro, ka jebkāda elektroniskā ierīce mums dod gaismu, it īpaši, ja esam tumšā istabā. “Šādas gaismas var traucēt ķermeni saprast, kad ir diena un kad nakts, iemigšanu padarot īpaši sarežģītu,” stāsta eksperts. Šī zilā gaisma traucē jūsu iekšējam pulkstenim. Tādēļ pirms miega labāk nolikt viedierīces malā. Labāk vispār atstāt tās citā telpā.

Uzkodas gultā
Vēlas vakara uzkodas vai brokastis gultā var šķist lieliska ideja, tomēr tam iespējamas sliktas sekas. Eksperti brīdina, ka pat neliels daudzums drupaču starp palagiem un segām var piesaistīt dažādas skudras, mušiņas un pat prusakus. Un, ja gulēšana kopā ar kukaiņiem jums nešķiet nekas īpašs, pastāv risks aiziet gulēt ar nemazgātiem, netīriem zobiem. Iedomājaties, cik burvīgi ir 8 stundas aizvērt muti, kur visas dienā ēstās ēdienu atliekas, kas sakrājušas uz zobiem, tur paliek un veido baktērijām īpašu vidi. Patīkami…

Asas diskusijas gultā
Daudziem gulētiešanas laiks ir vienīgais brīdis, kad būt kopā ar mīļoto cilvēku. Ideālā variantā, mēs laimīgi pakomunicējam un kopā aizmiegam. Taču, ja bijusi īpaši smaga diena, pirms miega cenšamies izlādēties un mierīgi doties pie miera. Tomēr attiecību eksperte Bonija Īkere Veila uzskata, ka jādara pretēji. Eksperte uzskata, ka vislabāk ir nevis uzsākt ķīviņu un attiecību skaidrošanu, bet tā vietā apskaut vienam otru. Samīļošana palielina endorfīnu jeb laimes hormonu daudzumu, tie noņems spriedzi un palīdzēs vieglāk iemigt. Visticamāk pēc laba miega jums būs pārgājusi vēlme dusmoties uz vīru par to, ka nav nomazgāti trauki vai par laikus nesamaksātu ūdens rēķinu. Būsiet daudz mierīgāks un spēsiet domāt racionāli.

Iespēt darbā neizdarīto
Kamēr jums šķiet, ka strādāt gultā ir daudz produktīvāk, produktivitātes eksperte Lorēna Staka uzskata, ka ir pavisam otrādāk. “Daudzi uzskata, ka tā tie izdara vairāk. Tomēr tas dod attaisnojumu kaut ko nedarīt darbā.” Papildu strādāšana gultā var sākt veidot asociācijas, ka gulta ir darba vieta, kas savukārt palielina bezmiega risku.

Ļaujat savam mīlulim gulēt ar jums
Jautājums par to, vai ir veselīgi ļaut mūsu mājas mīlulim gulēt ar mums vienā gultā, ir daudzkārt apspriests un galvenais secinājums – atkarīgs no katra personīgi. Taču saskaņā ar zinātnieku viedokli pastāv risks, jo dzīvnieks nakts laikā var kustēties, radīt dažādas skaņas, kas cilvēku var uzmodināt un visādi citādi traucēt miega kvalitāti. Tāpat mājdzīvnieks aizņem daudz vietas gultā, kas noteikti apgrūtina gulēšanu. Ideālā variantā suns gulētu netālu nu mūsu gultas, īpaši izveidota suņu gultā, taču tā parasti tas nenotiek. Ja jūsu mājdzīvnieks ir kluss gulētājs, tas iespējams jums netraucēs miegu, tomēr, ja cīnāties ar bezmiegu, noteikti apsveriet iespēju savam mājdzīvniekam izveidot pašam savu guļvietu.

Saistītās tēmas: atpūtamiegsveselība

youtube icon
Abonēt youtube