Franču monarha Luija XIV vārds ir cieši saistīts ar monarhiskās varas zelta gadsimtu. Saules karaļa pavadījumā valstī norisinājās balles un patiesi karaliskas izpriecas. Ir daudzi pieraksti, kas apraksta bezgalīgu Luija XIV apetīti: vienā ēdienreizē monarhs spēja aprīt neiedomājamu  delikatešu daudzumu.

Savas valdības laikā karalis sāka uzņemt kulināro šedevru ēšanas ātrumu, bet vēlāk vispār sasniedza savu galmu ceremoniju apogeju.

Vērts pieminēt, ka mīlestību pret ēdienu Luijs XIV izrādīja jau no pašas bērnības. Ja ticēt pierakstiem, monarhs piedzima jau ar diviem zobiņiem, ko daudzi uzskatīja par laimes zīmi. Tomēr ap 40 gadiem karalis palika praktiski bezzobains, kas, jāsaka, nemainīja viņa attieksmi pret ēdienu.

ludovik-xiv

Jau no paša rīta saules karalim pasniedza buljona krūzi, no kā viņam radās lielāka apetīte. Brokastis vienmēr sākās divpadsmitos. Parasti karalis ēda vienatnē, bet tas neizslēdza noteikumu, ka uz viņa galda ir jābūt vairākām porcijām: pirmajā karalis mielojās ar zupu no diviem gaiļiem, buljonu no baložiem, buljonu no gaiļa sekstēm. Bieži vien karalis salēja visu vienā bļodā un ēda samiksētu zupu.

Tad sekoja otrais ēdiens. Uz galda stāvēja vanaga gabali, kas svēra gandrīz 13 kg, pastēte no 13 baložiem un teļa ceturtdaļa. Uzkodas sastāvēja no cepta tītara un cāļiem. Desertā sekoja milzīga augļu bļoda, nedaudz mazāka žāveto augļu bļodiņa un kompots. Iespējams pie daudziem ēdiena piedāvājumiem monarhs pat nepieskārās, tomēr viņš izmisīgi sūtīja savus kalpus uz virtuvi pēc papildporcijām.

Tā kā karalis jau apzinātā vecumā palika bez zobiem – viņš nekošļāja ēdienu, bet gan vienkārši to norija.

Nākamā ēdienreize notika piecos vakarā. Luijs XIV godināja tādas pašas rīmas, kā bija pats. Ja kāds varēja vienā rāvienā apēst cūkas galvu, tad šī persona izpelnījās monarha cieņu.

Karaļa milzīgā apetīte nevar neiedzīt mūsdienu cilvēku apmulsumā – kā? Tomēr liels pluss, ka šī dīvainā mīlestība noveda pie tā, ka Francijā sāka attīstīties kulinārā skola.

p_18th-century-cos_1562893c

Saistītās tēmas: Luijs XIVNereālā apetīteSaules Karalis

youtube icon
Abonēt youtube