Ceram, ka kinofestivāls “Baltijas pērle” šogad dzirkstīs kā šampanietis, trešdien festivālam veltītajā preses konferencē sacīja festivāla direktore Marina Ļipčenko.

Viņa norādīja, ka festivāla rīkotāji programmā iekļāvuši visu, kas plānots, bet ne visu, ko gribētos parādīt. “Mēģināsim maksimāli parādīt to, kas interesants šogad, un to, ko nepaspējām parādīt pērn,” sacīja Ļipčenko, minot Kenta Džounsa filmu “Hičkoks/ Trifo”.

Ļipčenko sacīja, ka “Baltijas pērles” rīkotāji šogad ir pārvarējuši kārdinājumu pārsniegt formāta robežas. Tāpat šogad festivālā tiks rādīts par divām filmām vairāk, bet vēl par divu filmu iekļaušanu festivāla programmā ziņas tiek gaidītas.

Festivāls “Baltijas pērle” kinoteātrī “Splendid Palace” norisināsies no 21. septembra līdz 27. septembrim. Par festivāla atklāšanas filmu izvēlēta Stīvena Frīrza veidotā “Florense Fostere Dženkinsa” ar Merilu Strīpu galvenajā lomā. “Domāju, šī filma ir kā šampanieša glāze, kā dzirkstošs salūts, kas atklās un piepildīs festivālu ar dzirkstošu noskaņu,” stāstīja Ļipčenko.

Festivālā šogad tiks godināta Merilina Monro, kurai šogad būtu apritējuši 90 gadi. Tālab “Baltijas pērles” organizatori skatītājiem piedāvās filmu “Mīlēsimies”, ko uzņēmis filmas “Vējiem līdzi” režisors Džordžs Kjukors, un kurā līdzās Merilinai Monro filmējies Īvs Montāns.

Savukārt kinokritiķe Daira Āboliņa norādīja, ka viņa augstu vērtē festivāla rīkotāju drosmi iekļaut programmā filmas, kas ir absolūti festivālu produkti. “Latvijas publika ir izlaidusies, pateicoties Holivudas invāzijai, un festivālu kategorijas filmu iekļaušana “Baltijas pērlē” ir liela drosme,” norādīja kinokritiķe.

“Baltijas pērlē” skatītājiem tiks piedāvāta režisora Kena Louča filma “Es, Daniels Bleiks”, kas Kannu kinofestivālā izpelnījās gaviles un svilpienus. “Režisors ir hiperreālists. Viņa filma ir stāsts par cilvēkiem, par kuriem nekad nestāsta stāstus. Tajā ir dzīves sāpe, realitāte. Varbūt filmai nav Kannu vēriena, sarkanā paklāja vēriena, bet tajā ir cilvēcisks siltums un dziļums, kas ir reti sastopams filmās,” sacīja Āboliņa, šo filmu salīdzinot ar šī gada jubilāra – pašmāju režisora Jāņa Streiča – filmu “Mans draugs – nenopietns cilvēks”.

 

Savukārt Sanktpēterburgas kinofestivāla prezidents Aleksandrs Mamontovs no festivāla programmas akcentēja filmu “Pēterburga. Tikai ar mīlestību”, ko veido septiņas dažādas kino valodā izstāstītas noveles. Katru no septiņām kino novelēm veidojusi kāda no Krievijā zināmām režisorēm, un visus stāstus vieno pilsēta – Sanktpēterburga.

Viņš arī ieteica apmeklēt Serebreņņikova filmu “Māceklis”, kas Kannās tika rādīta ar nosaukumu “Moceklis”. “Filma ir par to, kā cilvēks cīnās par brīvību un neatkarību. Pēc filmas noskatīšanās būs vairāk jautājumu nekā atbilžu,” sacīja Mamontovs.

Toties festivāla projektu koordinatore Asnāte Vasiļjeva akcentēja Germana Krala filmu “Mūsu pēdējais tango”, kas vēsta par slavenāko pāri Argentīnas tango vēsturē – Mariju Njevesu Rego un Huanu karlosu Rīzu.

“Festivāla programmā nav nevienas nejaušas filmas, nevienas filmas, ko būtu kauns rādīt, un nevienas filmas, kas tiek rādīta tāpēc, ka kādu no ieplānotajām filmām parādīt nebija iespējams,” uzsvēra festivāla direktore Ļipčenko.

Viņa norādīja, ka par festivāla filmām detalizētāk var uzzināt festivāla mājaslapā “www.balticpearl.lv”. Biļetes uz seansiem nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs.

 

 

 

Foto: Ritakafija.lv

Info: BNS

Saistītās tēmas: Balijas pērleKinoSplendid Palace

youtube icon
Abonēt youtube