Vispirms jau jāmin, ka ir trīs veidu apstrādes varianti – ir BRŪNIE rīsi, kuri ir neslīpēti, un to apvalkā ir saglabājies daudz vairāk vērtīgo vielu nekā slīpētajos baltajos rīsos. BALTIE rīsi ir apstrādāti ar slīpēšanu, tie ir gludi un ieguvuši sniegbaltu krāsu, tomēr ar šo apstrādi tie ir zaudējuši daudz no savas uzturvērtības.  Un ir TVAICĒTIE rīsi, kas pirms slīpēšanas ir apstrādāti ar tvaiku, un tā izdevies saglabāt nedaudz vairāk vērtīgo īpašību nekā baltajos rīsos. 

Rīsu veidi:

41070_dd90746008

Vispopulārākie ir gargraudu rīsi, tos mēs parasti veikalā izvēlamies, firmu, kas šos rīsus piedāvā, ir ļoti daudz.

73660

Basmati rīsi ir gargraudu rīsu šķirne, varētu teikt – viena no vispopulārākajām un kvalitatīvākajām.

Apaļgraudu rīsi

Apaļgraudu jeb īsgraudu rīsi. Nesen šie rīsi veikalā “RIMI” bija akcijā, un es izmantoju izdevību, lai izveidotu krājumus. Man ļoti patīk šo rīsu forma, tie ir lipīgāki, tāpēc ideāli brokastu putrām, saldajiem un tik iemīļotajiem suši.

538f16dfb63d8kyzdbqr1401886431

Sarkanie rīsi ir ieapaļas formas, neattīrīti rīsu graudi. Šie rīsi jāvāra samērā ilgu laiku, līdz pat 45 minūtēm, tāpēc tiem tomēr bieži vien netiek dota priekšroka. Bet, ja gribas ko neikdienišķāku, un nekur nav jāsteidzas – droši izvēlaties.

SAVVAĻAS rīsi

Savvaļas rīsi patiesībā nemaz nav rīsi. Tos iegūst no Ziemeļamerikā audzētas ūdenszāles. Tomēr tie ir ļoti veselīgi, jo satur daudz  vērtīgu uzturvielu un veicina holesterīna samazināšos. Pamēģiniet vārīt nevis tikai savvaļas rīsus, bet jaukt tos kopā ar parastajiem rīsiem.

Saistītās tēmas: Ēdiensfotorīsiuzturs

youtube icon
Abonēt youtube