Ritakafija.lv atrada bildi, kas ļoti labi atspoguļo galveno mūsdienu izglītības pieejas problēmu.

Viena no galvenajām mūsdienu izglītības kļūdām ir skolnieka/studenta vērtēšana pēc individuāliem un standarta kritērijiem. Mēs neesam roboti, mēs esam cilvēki: kādam labāk ir attīstīta atmiņa, loģiskā domāšana , bet citam – radošums. Nav pareizi vienu dēvēt par teicamnieku, bet otru par atpalikušo. Pat skolotājs šodien nevar būt pārliecināts par pareizām atbildēm, jo daudzas zināšanas ir novecojušas un ir vajadzīgas jaunas atbildes uz jautājumiem. Nedrīkst bērniem aizliegt strīdēties un argumentēt skolotājiem, jo bērni ir tieši tie, kuri seko un ātrāk uzsūc jaunu informāciju, pat to neapzinoties. Sliktākais ir tas, kas skolotāji uzskata to par nepareizu un uzspiež savas zināšanas, kas varētu būt novecojušas un nepatiesas.

Kāpēc ir jāvērtē bērni un studenti pēc viņu sociālā stāvokļa vai izskata, ja galvenais kritērijs, kas formulē pilnvērtīgu personu ir sniegt iespēju izpausties savā jomā, neuzspiežot it kā sociāli pieņemtās normas, kas nav balstītas uz individualitāti?

“ Katrs ir ģēnijs. Bet, ja jūs vērtēsiet zivi pēc viņas spējām rāpties kokos, viņa nodzīvos visu dzīvi, uzskatot sevi par stulbu,” Alberts Einšteins

 

youtube icon
Abonēt youtube