Eiropai ir jākļūst stiprākai un atbildīgākai, uzskata Baltijas un Ziemeļu valstu ārlietu ministri.

To pēc piektdien notikušās ministru tikšanās pauda Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (“Vienotība”).

“Mums ar kolēģiem ir vienots viedoklis, ka Eiropai ir jānodrošina drošība visiem pilsoņiem, kā arī Eiropas iestādēm jākļūst atbildīgākām pret iedzīvotājiem. Mums ir nepieciešama spēcīga Eiropa,” sacīja Rinkēvičs. Viņš norādīja, ka pastāv kas līdzīgs saiknes pārrāvumam starp to, ko dara Eiropas iestādes un to, kā situāciju no savas puses redz valstis.

“No otras puses, jāsaka godīgi, ka daudzi politiķi ar vieglu roku vaino Briseli par savām kļūdām un par to, ko nav izdarījuši,” turpināja Rinkēvičs.

Ministru tikšanās laikā diskutēts arī par to, ka nepieciešama plašāka koordinācija un sadarbība ekonomikas jautājumos, tostarp arī attiecībā uz izaugsmi un darba vietām, lai turpinātos jau iesāktie procesi. Tāpat politiķi vienojušies, ka ir jāturpina ciešā sadarbība Eiropas nākotnes vārdā.

Savukārt jautājumā par balsojumu par “Brexit” jeb Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības, ministri ir vienisprātis, ka Lielbritānijai jābūt pēc iespējas tuvāk Eiropai. Tomēr vienlaikus Rinkēvičs atgādināja, ka diskusijas ir tikai pašā sākumā.

Rīgā ceturtdien un piektdien tiekas Baltijas valstu un ziemeļvalstu jeb formāta NB8 ārlietu ministri. Latvija uzņem reģiona pārstāvjus kā NB8 sadarbību koordinējošā valsts 2016. gadā. Šogad NB8 sadarbības prioritātes ir drošības stiprināšana reģionā, iekļaujot enerģētisko drošību, stratēģiskās komunikācijas veicināšanu, kiberdrošību un cīņu pret hibrīddraudiem, un atbalsts Austrumu partnerībai.

NB8 (Nordic-Baltic Eight) kā neformāls reģionāls ietvars, kurā ietilpst Dānija, Igaunija, Islande, Latvija, Lietuva Norvēģija, Somija un Zviedrija, ir attīstījies kopš Baltijas valstu neatkarības atgūšanas. NB8 ietvars nav institucionalizēts, tomēr tas efektīvi nodrošina politiskā dialoga un praktiskās sadarbības iespējas, izmantojot ikgadējās rotācijas principu, kad viena no valstīm kļūst par koordinējošo.

Informācija: BNS

Saistītās tēmas: Baltijas valstisEiropaRinkēvičs

youtube icon
Abonēt youtube