Vasara ir laiks, kad ikviens savos piemājas dārzos audzē dažādas ogas, dārzeņus, augļus, savukārt tie, kuriem nav tādas iespējas, dodas uz mežu pēc tur pieejamajām dabas veltēm –  sēnēm un meža ogām. Latvieši ir bijuši ļoti praktiski un saimnieciski no laika gala, tāpēc, ja ir tāda iespēja, konservē un marinē pieejamos produktus ziemai, lai gada aukstākajos mēnešos būtu iespēja atgriezties vasarā kaut tikai uz mirkli. Tirdzniecības centrs “Dole” ir sagatavojis sarakstu ar garšvielām, kuras pievienojot pie atsevišķiem konservējamajiem produktiem, tos var padarīt daudz baudāmākus.

1.    Timiāns

main_post_80ca291a4d6f7fb78fe0649a17bc492a

Timiāns ir nācis no Vidusjūras zemēm, un Latvijā tas ir īpaši iecienīts un izmantots, jo to var izaudzēt viegli arī mājās uz palodzes. Visizplatītākais ir dārza timiāns, kura smarža atgādina krustnagliņas un majorānu, kā arī citrontimiāns, kurš smaržo pēc citrona. Timiāns ne tikai uzlabo garšu, bet arī palīdz labāk sagremot ēdienu. Tas rada lielisku garšu, un to var pievienot konservējot gurķus, kabačus, ziedkāpostus, papriku, taču stiprās garšas dēļ timiāns jāpievieno nelielās devās.

2.    Mārrutku sakne

marrutki-44951694

Mārrutku sakne satur ļoti daudz C vitamīna. Veselai saknei nav smaržas, bet, tikko to sāk mizot, izdalās ļoti spēcīga kodīga smaržas. Mārrutku sakni lieto gurķu un sarkano biešu marinēšanā. Savukārt tomātu marinēšanā labāk izmantot mārrutku lapas.

3.    Ingvers

imbir_ginger_zanjabil

Ingvers piešķir smalku aromātu un patīkamu, rūgtenu garšu, kas reti kuru atstāj vienaldzīgu. Ingveru var izmantot gan svaigu, gan arī kaltētu, veselu, maltu un pat cukurotu vai konservētu sīrupā. To var izmantot gurķu, ķirbju un bumbieru marinādēs, kā arī gatavojot marmelādes, želejas un sacukurotus augļus ziemai.

4.    Estragons

estragons-garsaugi-45814659

Tā ir neparasta garšviela ar saldenu aromātu un rūgteni kodolīgu garšu. Tradicionālo estragonu lieto garšaugu etiķī, salātiem domāto eļļu aromatizēšanai, marinādēm, skābēšanai un konservēšanai. Bieži vien ar to aizstāj dilles. Estragons palīdz saglabāt dārzeņu stingrumu un kraukšķīgumu, tādējādi ir iecienīts gurķu, tomātu, ķirbju, kāpostu, sēņu marinēšanai, skābēšanai un sālīšanai.

5.    Krūzmētra

mentha_spicata

Krūzmētra lieliski uzlabos jebkura ēdiena garšu. Tā ir piparmētrai līdzīgs garšaugs, taču bez izteiktās mentola piegaršas. To var izmantot konservēšanā ievārījumiem un kompotiem, kā ērkšķogu, rabarberu, cidoniju, ķirbju, bumbieru, ābolu u.c. Kaltētas un samaltas krūzmētras varētu maisīt ar visiem citiem garšaugiem un izmantot marinēšanai.

Papildu informācija:

T/c „Dole” sabiedrisko attiecību konsultante

Ksenija Mirošņika

28327243

ksenija.mirosnika@ogilvy.lv

Saistītās tēmas: fotogaršvielaskonservēšanamarinēšana

youtube icon
Abonēt youtube