Ēdot hidrogenētiem taukiem un piesātinātām taukskābēm bagātus ēdienus, palielinās depresijas risks, savukārt tādi produkti kā olīveļļa, kas satur veselīgās omega-9 taukskābes, palīdz cīņā ar šo saslimšanu, norāda Spānijas zinātnieki trešdien publicētā pētījumā.

 

Cik veselīga ir tava ēdienkarte?

Veicot pētījumu, spāņu zinātnieki sešu gadu garumā analizēja 12 000 brīvprātīgo diētu un dzīvesveidu. Sākoties pētījumam, nevienam no dalībniekiem netika diagnosticēta depresija, savukārt pētījuma beigās tā tika konstatēta 657 cilvēkiem.

fri-kartupeli-45504094

Kā norāda pētījuma autori, brīvprātīgajiem, kas uzņēma barību ar paaugstinātu hidrogenēto tauku saturu, depresijas risks palielinājās par 48%, salīdzinot ar tiem dalībniekiem, kas šos taukus neuzņēma.Turklāt, “jo vairāk hidrogenēto tauku viņu uzņēma, jo tas atstāja negatīvāku iespaidu uz brīvprātīgajiem”.

Pētnieki pārliecinājās, ka tajā pašā laikā polinepiesātinātās taukskābes – kas atrodamas lielā daudzumā zivju un augu eļļās – pazemina depresijas risku.

cili-pica2

Kā vēsta interneta žurnālā “PLoS ONE” publicētie pētījuma rezultāti, tajā tika iesaistīti Eiropas iedzīvotāji, kas uzņem relatīvi maz hidrogenēto tauku – līdz 0,4% no visa uztura enerģētiskās vērtības. “Neskatoties uz to, mēs novērojām saslimšanas riska palielināšanos gandrīz līdz 50%,” norādīja viens no pētījuma autoriem Migels Martiness.

Ziņojumā norādīts, ka šobrīd visā pasaulē no depresijas cieš aptuveni 150 miljoni cilvēku, un pēdējos gados šis skaitlis palielinās. Pēc pētījuma autoru domām, šāds pieaugums skaidrojams ar radikālām izmaiņām rietumnieku diētā. “Mēs esam aizvietojuši noteiktas labvēlīgas taukskābes – polinepiesātinātās un mononepiesātinātās riekstos, augu eļļās un zivīs – ar piesātinātām un hidrogenētām, kas atrodamas gaļā, sviestā un citos produktos – rūpnieciski ražotos konditorejas izstrādājumos un surogātpārtikā.”

Saistītās tēmas: Ēdiensgarstāvoklisuzturs

youtube icon
Abonēt youtube