Šodien, 1. septembrī, Latvijas Nacionālās bibliotēkas pirmajā stāvā atklāja jaunu mācību telpu – Virtakas klase, kas savu nosaukumu guva par godu Braslas upes krastā esošajam Virtakas iezim ar izgrebtiem vēlo viduslaiku rakstiem – dzimtu un aizsardzības zīmēm.

IMG_8176

Pasākumā folkloras pētnieks Sandis Laime dalījās ar savu pieredzi alu un klinšu rakstu meklēšanā un pētīšanā, ar ko viņš nodarbojas kopš skolas gadiem. Virtakas klasē ir izveidota ieža rakstu kopija, ko klātesošie bērni pētīja, kā arī papildināja ar pašu zīmētiem, mūsdienīgiem un radošiem simboliem. Telpā ir  skatāma režisora Zigurda Vidiņa dokumentālā filma par 2015. gadā notikušo ekspedīciju uz Virtakas iezi, ļaujot ieraudzīt senos rakstus to dabiskajā vidē un izskatā.

IMG_8156

Virtakas ieža rakstus 1985. gadā atklāja dabas retumu pētnieks un publicists Guntis Eniņš ar biedriem, kas bija devušies ekspedīcijā gar Braslas upi jaunu, nezināmu alu meklējumos.  Tie simbolizē Latvijas grāmatniecības senāko posmu – rakstus, kas Latvijas teritorijā lietoti pirms un daļēji arī paralēli kristietības un alfabētu ieviešanai. Iecere ir likumsakarīgi attīstījusies līdz atsevišķas, radošām un izzinošām aktivitātēm veltītas telpas izveidei, lielāko uzmanību veltot visu vecumu skolēniem.

IMG_8173

 

Foto: Ritakafija

Info: LNB

Saistītās tēmas: fotoLNBVirtakasKlase

youtube icon
Abonēt youtube