Rīgas dome (RD) plāno vērsties attiecīgajās ministrijās, lai nodrošinātu brīvpusdienas arī valsts skolās Rīgā, pastāstīja RD priekšsēdētājs Nils Ušakovs (“Saskaņa”).

Pašlaik brībpusdienas tiek nodrošinātas visiem 1.-9. klašu skolēniem Rīgas pašvaldības skolās. “Kad būs redzams, kā šī sistēma strādā, tad [Rīgas dome] vērsīsies pie attiecīgajām ministrijām, lai ieviestu, manuprāt, šo sociāli nozīmīgo pabalstu arī valsts skolās Rīgā,” teica RD priekšsēdētājs.

Brīvpusdienas 1.-9. klašu skolēniem mācību iestādēs, kuras nav Rīgas pašvaldības pārraudzībā, visticamāk varētu ieviest no 2017. gada 1. janvāra, vēlākais – no 2017. gada 1. septembra.

Ušakovs skaidroja, ka pašlaik nepieciešams precizēt dažādas tehniskas nianses, piemēram, datu apmaiņu, lai varētu tālāk īstenot iniciatīvu par brīvpusdienu nodrošināšanu arī valsts skolās Rīgā.

Taujāts, vai finansējums brīvpusdienu nodrošināšanai Rīgā esošajās mācību iestādēs tiks lūgts ministrijām, Rīgas mērs atbildēja noliedzoši, norādot, ka līdzekļi programmas īstenošanai nāks no pašvaldības budžeta. “Mēs nedomājam prasīt finansējumu no ministrijām. Tas nekad nav bijis naudas jautājums. Rīgas domei vienkārši ir jāizdara savi mājasdarbi, lai varētu tālāk attīstīt šo programmu pārējās Rīgas skolās,” skaidroja Ušakovs.

Savukārt par brīvpusdienu nodrošināšanai valsts skolās nepieciešamā finansējuma apmēru, viņš pastāstīja, ka tas vēl nav rēķināts, tomēr iniciatīvas īstenošanai nepieciešamie līdzekļi varētu būt mērāmi “pāris tūkstošos eiro”.

RD priekšsēdētājs pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā “Panorāma” paudis, ka no nākamā gada iecerēts ieviest brīvpusdienas 1.-9. klašu skolēniem skolās, kuras nav Rīgas pašvaldības pārziņā.

Iepriekš vēstīts, ka no 1. septembra visiem 1.-9. klašu skolēniem Rīgas pašvaldības skolās tiek nodrošinātas brīvpusdienas. Pašvaldība nodrošina brīvpusdienas 30 tūkstošiem bērnu, kuri mācās Rīgas skolu 1.-9. klasēs. Lai to nodrošinātu, daudzām skolām vajadzēja pārskatīt stundu sarakstu, lai visi bērni varētu paspēt brīvpusdienas saņemt.

Ušakovs iepriekš paudis, ka brīvpusdienu nodrošināšana visiem skolēniem īpaši problemātiska ir lielajās skolās, kurās mācās vairāk nekā tūkstotis bērnu. Tajās ne vienmēr ir atbilstoša izmēra ēdnīcas, tāpēc atsevišķās izglītības iestādēs ēdnīcas tika pārbūvētas.

Informācija: BNS

Saistītās tēmas: BrīvpusdienasRīgas DomeUšakovs

youtube icon
Abonēt youtube