Greta Frīdmane (Great Friedman) bija medmāsa, kas iemūžināta ikoniskajā fotogrāfijā, kas uzņemta Taimskvērā Ņujorkā. Ceturtdien 92 gadu vecumā Ričmondā, Virdžīnijas slimnīcā Greta nomirusi. 

Viņas dēls Džošuā Frīdmens (Joshua Friedman) apstiprināja mātes nāvi, piebilstot, ka viņa mirusi no pneimonijas.

Frīdmane bija vien 21 gadu veca zobārstniecības studente. Attēlā viņa redzama ar zobu higiēnistes uzsvārci.  Kā liecina Gretas stāstītais, viņa 1945. gada 14. augustā pastaigājusies pa Taimskvēru. Tā bijusi diena, kad Japāna padevusies ASV, lai pārtrauktu Otro pasaules karu.

Kad ielās izgājuši svinētāju pūļi, jūrnieks Džordžs Mendonsa (George Mendonsa) cilvēku pūlī ieraudzīja Gretu, piegājis tai klāt un noskūpstījis, kaut arī viens otru nekad agrāk nebija redzējuši.

Šo mirkli fotogrāfijā iemūžināja Alfrēds Eisensteds (Alfred Eisenstaedt) un nosauca to par “The Kiss” jeb “Skūpstu”. Fotogrāfija pirmo reizi parādījās 1945. gada žurnāla “Life” izdevumā.

Gadu desmitiem cilvēki centušies atklāt šo divu patieso identitāti. Neskaitāmi uzdevās par viņiem, taču zinātniski tika pierādīts, ka tie nav īstie. Pēc tam atklāja, ka tieši Frīdmane ir šī sieviete uzsvārcī. Tikai 2005. gadā atklāja jūrnieka identitāti.

Patiesībā, 1945. gada 14. augustā jūrnieks bija ieradies Ņujorkā, lai pavadītu laiku ar savu sievu Ritu, taču neviļus attapās skūpstām Gretu.

 

 

Saistītās tēmas: 1945. gadsfotomedmāsaskūpsts

youtube icon
Abonēt youtube