Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (V) Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadībā no publiski izskanējušajiem kandidātiem vislabprātāk redzētu bijušo Valsts policijas Zemgales reģiona vadītāju Haraldu Laidiņu.

“Es brīnītos, ja KNAB vadītāja izvēles komisija esošo KNAB vadītāju Jaroslavu Streļčenoku novērtētu augstāk par Laidiņu, Latvijas Radio izteicās politiķis, domāju, ka Laidiņa pieteikšanās “ir iespēja”, lai uzlabotu KNAB darbu”, – sacīja Latkovskis.

Latkovska vērtējumā, tieši pateicoties Streļčenokam KNAB prestižs sabiedrībā un darba rezultāti krītas. Deputāts atzīmēja, ka vakar Saeimas komisijā skatīta KNAB darba atskaite, no kuras knapi trešdaļa bijusi veltīta korupcijas apkarošanai, kam būtu jābūt svarīgākajam biroja darba virzienam, bet pārējais bijis par novēršanu un darbu ar sabiedrību. “Tas viss ir labi, bet jāķeras pie rīkles patiesajiem korumpantiem, un es šādu interesi esošajā KNAB vadītājā neredzu, izteicās Latkovskis.

Šādos apstākļos komisijas vadītāju patīkami pārsteigusi Laidiņa vārda parādīšanās starp KNAB vadītāja amata pretendentiem. Viņš īpaši slavēja Laidiņa darbu kukuļņemšanas izskaušanā ceļu policijā. Laidiņš esot ieviesis sistēmu, kad par šādu noziegumu novēršanu tiek saņemti papildus bonusi. Turklāt viņa vadībā Zemgales policija spējusi savākt pietiekamus pierādījumus, lai aizturētos arī notiesātu.

Latkovska vērtējumā, atzīstams kandidāts esot arī Latvijas Juristu apvienības vadītājs Rihards Bunka, taču Laidiņa pieredze esot daudz lielāka. Ja godīgi, es vispār šaubījos, vai konkursā pieteiksies kāds labs kandidāts, savas šaubas par konkursu atzina politiķis.

Latkovskis atzina, ka ir sagaidāmas arī politiskās cīņas par KNAB vadītāja apstiprināšanu. Piemēram, viņš pieļāva, ka Laidiņu kāds var sasaistīt ar ZZS, jo viņš nāk no Zemgales, kur ZZS ir spēcīgas pozīcijas. Taujāts, vai var nonākt līdz tam, ka koalīcija sašķeļas, Latkovskis pauda viedokli, ka “Vienotībai” vajadzētu būt principiālai, tomēr viņš uzsvēra, ka nav partijas vadībā, tāpēc plašāk viņam esot grūti spriest.

Jau ziņots, ka šonedēļ noslēdzās pieteikumu pieņemšana konkursā uz KNAB priekšnieka amatu, tomēr plašāk informācija par pretendentu skaitu varētu būt zināma vien jaunnedēļ, kad uz sēdi sanāks kandidātu atlases komisija.

Patlaban ir zināmi četri pretendenti uz šo amatu – pašreizējais KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks, bijušais Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Haralds Laidiņš, eksministrs Māris Gulbis un Latvijas Juristu apvienības vadītājs Rihards Bunka.

Bijušais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis, kurš maija nogalē tika pārcelts amatā par VID Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes direktoru, nekomentēja, vai ir pieteicies konkursā.

Streļčenoka pilnvaras šajā amatā beigsies 17.novembrī.

Informācija un foto: BNS

Saistītās tēmas: KNABlaidiņšstreļčenoksVadītājs

youtube icon
Abonēt youtube