Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite pirmdien parakstījusi jauno Darba kodeksu un tā pavadošos likuma grozījumus, informēja prezidenta kancelejā.

Jaunais Darba kodekss un sociālā modeļa pakete stāsies spēkā no nākamā gada.

Pagājušajā nedēļā Lietuvas parlaments noraidīja prezidentes veto un saglabāja jūnijā pieņemto Darba kodeksa versiju, kas paredz darba attiecību liberalizēšanu.

Jaunais Darba kodekss kopā ar pavadošajiem tiesību aktu grozījumiem ir viena no jaunā Lietuvas sociālā modeļa likumu paketēm, kuru mērķis ir pilnveidot darba attiecību reglamentēšanu.

Jaunajā kodeksā, ko parlaments pieņēma jūnijā, noteikta vienkāršāka darbinieku atlaišanas kārtība, samazināti atlaišanas pabalsti, palielināts pieļaujamo virsstundu skaits, saīsināti atvaļinājumi un paredzēta lielāka darba līgumu tipu daudzveidība. Valdība paudusi pārliecību, ka darba attiecību reforma ļaus piesaistīt investīcijas un radīt jaunas darbvietas.

Jūlija sākumā Grībauskaite izmantoja veto tiesības, lai kodeksu bloķētu, uzsverot, ka tas “pietiekami negarantē darba ņēmēju tiesības un tiesiski nostiprina darba devēju dominējošo stāvokli”.

Viņa ieteica veikt parlamenta pieņemtajā tekstā 22 grozījumus, paužot bažas, ka pašreizējā redakcijā Darba kodekss veicinātu sociālo atstumtību un vairotu spriedzi sabiedrībā, pavērtu jaunus ceļus ēnu ekonomikai, sekmētu emigrāciju un ieprogrammētu sabiedrībā neuzticēšanos valstij.

Vienlaikus prezidente norādīja, ka viņas piedāvātie grozījumi radikāli nepārmainīs reformas, kas nepieciešamas darba attiecību regulējumā. Lielu daļu Darba kodeksa normu viņa atzina par vajadzīgām un aicināja ieviest pēc iespējas ātrāk, norādot, ka vecais Darba kodekss bremzē Lietuvas progresu.

Kā ziņots, Starptautiskā Valūtas fonda ekspertu misija, kas pagājušajā nedēļā pabeidza darbu Lietuvā, ieteica kodeksu pieņemt, lai valsts saglabātu konkurētspēju.

Informācija: BNS

Saistītās tēmas: BNSDarba kodekssGrībauskaiteLietuva

youtube icon
Abonēt youtube