Eiropas Savienība (ES) gaidāmajā ANO Konvencijas par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām dalībnieku 17.konferencē (CITES CoP17) grasās ierosināt stingrākus starptautiskos pasākumus pret savvaļas sugu nelegālu tirdzniecību.

Kā liecina Eiropas Komisijas paziņojums, šāda nostāja atbilst ES rīcības plānam savvaļas dzīvnieku un augu nelikumīgas tirdzniecības apkarošanai. ES stingri atbalsta ziloņkaula tirdzniecības aizlieguma pagarināšanu.

Sagaidāms, ka ES ierosinās risināt savvaļas sugu nelikumīgas tirdzniecības problēmas un novērst ar to saistīto korupciju, noteikt starptautiskos standartus medību trofeju tirdzniecībā, pieļaujot šādu tirdzniecību tikai tad, ja tā ir gan likumīga, gan ilgtspējīga. Tā arī plāno ierosināt konvencijas darbības jomā iekļaut vēl citas jūras dzīvnieku sugas – haizivis -, kokmateriālus – rožkoku – un eksotisko lolojumdzīvnieku sugas – rāpuļus – un uzlabot papagaiļu un zīdītājdzīvnieku aizsardzību konvencijas ietvaros, jo šīs sugas bieži nonāk ilgtnespējīgā vai nelegālā starptautiskajā tirdzniecībā.

Plānots, ka ES īpaši atbalstīs starptautiskās ziloņkaula tirdzniecības aizlieguma pagarināšanu un aicinās pieņemt stingrus pasākumus pret ziloņkaula kontrabandu, kā arī pret nelegālo tirdzniecību, kuras dēļ tiek apdraudēti degunradži, cilvēkveidīgie pērtiķi, tīģeri un skudrulāči un izzūd rožkoks.

Minētie ES centieni ir daļa no plašākas pieejas, kuras mērķis ir apkarot savvaļas augu un dzīvnieku kontrabandu. ES šogad ir vienojusies par visaptverošu rīcības plānu savvaļas sugu nelikumīgas tirdzniecības novēršanai, ko līdz 2020.gadam kopīgi īstenos ES iestādes un dalībvalstis.

Informācija: BNS

youtube icon
Abonēt youtube