Šodien notiks tradicionālā rudens stādu parāde Bulduru Dārzkopības vidusskolas dārzā, kurā apmēram 100 stādu audzētāji plašā klāstā piedāvās augļu kokus, ogulājus, dekoratīvos kokus un krūmus, daudzgadīgās puķes un citus stādus, informēja Stādu audzētāju biedrības biroja vadītāja Dagnija Daukšte.

Pasākums notiks no plkst. 9:00 līdz 16:00

Īpaša uzmanība parādē tiks veltīta augļu kokiem, jo tieši šis ir īstais brīdis, kad stādīt kailsakņus.

Rudens stādu parāde jau 12 gadus notiek Bulduru Dārzkopības vidusskolas dārzā, kuru izveidojuši un kopuši skolas audzēkņi un pasniedzēji. Lai atbalstītu nozari, kā arī pastiprinātu sadarbību starp skolu un Latvijas stādu audzētājiem, skolai tiks dāvāti augļu koki un dzīvžoga augi, kurus skolēni pēcāk kopīgi ar skolotājiem izmantos, stādot un ierīkojot augļu dārzu.

Šis gads lauksaimniecības, tostarp arī stādu audzēšanas, nozarei nav bijis no vieglajiem, taču sezonu noteikti var saukt par stabilu, vērtē Stādu audzētāju biedrības valdes priekšsēdētājs un stādaudzētavas “Dimzas” vadītājs Andrejs Vītoliņš.

“Šogad audzētāji uz savas ādas izjūt to, ka samazinājušies industriālie apzaļumošanas objekti, kas bija viens no lieliem segmentiem augu tirdzniecībā. Par mazumtirdzniecību gan sūdzēties nevar, jo, salīdzinot ar pagājušo gadu, dažās augu grupās pat ir vērojams kāpums. Tas vairāk saistīts ar privātmāju apzaļumošanu, līdz ar to klasiski pieprasīti ir dzīvžoga augi un košumkrūmi,” norāda Vītoliņš.

Stādu audzētāju biedrības biedrs un stādu audzētavas “Blīdene” vadītājs Rinalds Rullis atzīst, ka šosezon pašvaldību apzaļumošanas segments bijis stabils. “Arī mazumtirdzniecība gan Blīdenes, gan Mārupes pārdošanas laukumos šogad bijusi veiksmīgāka nekā pagājušajā gadā. Cits segments – industriālo objektu apzaļumošana, kurā līdz šim esam strādājuši, – ir ievērojami krities, kam par iemeslu varētu būt Eiropas Savienības projektu naudu pārrāvums. Arī ārvalstu pircēju skaits, kuri iepriekš ļoti aktīvi apzaļumoja savas iegādātās privātmājas Latvijā, šogad ir samazinājies,” norāda Rullis.

Stādu audzētāju biedrība dibināta 2001.gadā. Organizācijas darbības mērķis ir stādu audzētāju, attiecīgo speciālistu un interesentu apvienošana, lai veicinātu nozares attīstību, uzlabotu stādu audzētāju izglītības līmeni, ražošanas vidi un profesionalitāti, lai veiksmīgi palīdzētu sabiedrībai veidot zaļu un sakārtotu dzīves telpu.

Informācija: BNS

Foto: Pixabay.com

Saistītās tēmas: bulduriparāderudensstādu

youtube icon
Abonēt youtube