Aizmirsti par Princi Daiļo un dzīvi pasakainā pilī, “Disney” radījis īsto sievieti – varoni!

Pēdējos gados “Disney” centies mainīt uzskatus par to, kādai jābūt īstai Princesei. Negatīvā reakcija, kā ierasts atainot sievietes uz lielajiem ekrāniem pārņēmušas kā lielbudžeta filmas, tā arī animācijas filmas.

Daudzveidības trūkums, nereāli skaistuma standarti un vērtības ar norādēm par to, vai viņa dabūs vai nedabūs ideālo vīrieti, vēlams princi. Šis jautājums ir izplatīts visa spektra filmās, un “Disney” no tā centies izvairīties ne par velti.

Iepriekšējās “Disney” princeses

Jāatzīst, “Disney” tiešām centušies, lai kaut kādā veidā kaut nedaudz radītu daudzveidīgākas princeses. Atskatīsimies uz mēģinājumiem radīt ko daudzveidīgāku un enerģiskāku.

Princese Jasmīna no multfilmas “Aladins” bija viens no pirmajiem neatkarīgajiem sieviešu tēliem, ko radījis “Disney”. Viņa nepakļāvās sabiedrības novecojošajam viedoklim par piespiedu laulībām ar nemīlamu vīrieti, un viņas labākais draugs un padomdevējs bija milzīgs tīģeris.

Kā pirmā nebaltādainā “Disney” princese, Jasmīna iestājās pret pierastajiem skaistuma standartiem – valkājot platas, maisveida bikses un vienkāršas balerīntipa kurpītes, aizstājot greznās kleitas un augstpapēžu kurpes.

Tomēr ātri vien viņas lomas nozīme tika samazināta, jo multfilmā parādījās Aladins, kurš burtiski nogāza Jasmīnu no kājām (ar savu paklāju), izglāba no ļaunā Džafara un bildināja viņu, piepildot visus viņas jaukākos un stereotipizētākos sapņus.

Dodamies tālāk – Merida multfilmā “Drošsirde”.

“Pixar” pirmā sieviete – varone bija Merida – 16 gadus jauna karaļa Fergusa un karalienes Elinoras meita. Sākotnēji tika slavēta par viņas nesakārtotajiem matiem, seju, kas brīva no kosmētikas, mīlestību pret kāpšanu klintīs vai šaušanu ar loku un par sapni kļūt par karalieni bez karaļa palīdzības vai jebkādām galda manierēm.

Taču mūsu sajūsma ātri vien noplaka, kad sapratām, ka tēls tomēr veidots pēc visai nedabīgiem skaistuma standartiem – pārāk tieva un glamūrīga princeses tēlam, kuras stāsta līnija iesākās pavisam citādi.

Un tad nāca sensācija, kas satricināja visu pasauli – multfilma “Ledus sirds”. No pirmā acu uzmetiena šķita, ka radīta multfilma par divām, drosmīgām princesēm, kuras spēj valdīt bez vīrieša palīdzības un māca, ka tikko satikts vīrietis noteikti nevar būt mūža mīlestība. Tomēr šķiet, ka “Disney” atkal pielaida to pašu kļūdu – gan Elsa, gan Anna atainotas kā baltādainas princeses ar nedabīgi tievu vidukli, un galu galā atrada laimi, iemīloties vīrieša tēlā.

Jāteic, multfilmas jau ir un paliek vien multfilmas, tomēr nereti šķiet, ka jau no agras bērnības meitenēm tiek pasniegti nereāli dzīves un arī skaistuma standarti. Vai tam reiz pienāks gals?

Šā gada beigās “Disney” laidīs klajā pavisam jaunu multfilmu “Moana” – stāstu par 16 gadus jaunu polinēziešu meiteni, kuras misija ir glābt savu zemi. Zudis ārkārtīgi tievais viduklis, baltā ādas krāsa un atkarība no vīrieša tēla.  Moana tiek atveidota pavisam reāla – veselīgas auguma formas un scenārijs, kurš neparedz iemīlēšanos vīrietī.

Filmas producents Osnats Šūrers pastāstīja: “Mēs vēlamies pastāstīt varones stāstu. Tādēļ vēlējamies, lai varone izskatītos pēc varones. Zinājām, ka vēlamies parādīt Moanu kā īstu varoni, un varoņiem nav laika mīlestībai.”

Neskatoties uz pozitīvo multfilmas raksturojumu, studijai nācās mainīt vīrieša, Dieva Maui tēlu – brūna āda un tradicionāli tetovējumi. Jo tika saņemtas sūdzības par kultūras neiejūtīgumu un rasismu.

Zinot, cik ļoti šie multfilmu tēli tieši ietekmē mazu meiteņu attieksmi pret dzīvi un viņu lomu sabiedrībā, vai tiešām “Dinsey” beidzot spēs radīt ko pavisam jaunu un neatkarīgu?

Mēs ceram uz to!

 

Saistītās tēmas: DisneyFrozenJasminMoanamultfilmasprincese

youtube icon
Abonēt youtube