Teroristu darbība, jauna aukstā kara sākums, Zikas vīruss, Sīrija, ekonomikas sabrukums – 2016. gadu mēs, pavisam noteikti, atcerēsimies uz ilgu laiku. Tomēr, lai cik mums šis gads šķistu baiļu un depresijas pilns, mēs to noteikti nevaram salīdzināt ar šiem 7 šausmīgākajiem gadiem cilvēces vēsturē. Nākošreiz, kad māksies virsū depresīvs noskaņojums par to, cik šis gads ir bijis slikts, izlasi šo rakstu, uzlabo sev garastāvokli un saproti, ka brīžiem mēdz būt sliktāk, daudz sliktāk.

1348. gads – mēris

Šī briesmīgā slimība izplatījās pa Zīda ceļu un tikai 18 mēnešu laikā iznīcināja aptuveni trešdaļu Eiropas iedzīvotāju. Elli uz Zemes atainoja mēris ar masku un putna knābi: tā ārsti izvairījās no trūdošo līķu smakas. Tomēr šī slimība ir stimulējusi īstu zelta laikmetu vēsturē. Dažādām sociālajām grupām tika līdzsvaroti ienākumi, ekonomika auga un māksla sasniedza maksimālismu.

1492. gads – Kristofera Kolumba ceļojums

Eiropas kolonizācija Ziemeļamerikā pēc skata uzreiz nešķiet tik šausmīgs notikums. Tomēr uz šo kontinentu tika atvesta slimība, kas izraisīja demogrāfisko sabrukumu. Līdz 19. gadsimtam tika nogalināti aptuveni 90% indiāņu. Vēl ļaunāk kļuva, kad tika meklēti jauni darba spēki Āfrikā – tā aizsākās vergu tirdzniecība visā pasaulē.

1812. gads – Tēvijas karš

Napoleona armijas ienākšana Krievijā bija sākums virknei katastrofu, kas sagrāba visu Eiropu. Gandrīz pilnīgas okupētās armijas iznīcināšanas dēļ pārnesa karadarbību uz mūsdienu Poliju un Vāciju, kur ekonomiskās sekas bija jūtamas pat pēc gadu desmitiem.

1914. gads – Pirmais pasaules karš

Pirmais pasaules kara gads bija briesmīgs pārbaudījums cilvēcei. Tikai šajā laika periodā tika nogalināti aptuveni 10 miljoni cilvēku un bez vēsts pazudušo skaits svārstījās ap 65 miljoniem cilvēku.

1919. gads – gripas pandēmija

Gandrīz uzreiz pēc postošās kaujas pasaulē ienāca briesmīga gripas pandēmija. Saskaņā ar ticamu informāciju – dzīvību no šīs slimības zaudēja aptuveni 5% pasaules iedzīvotāju.

1942. gads – Otrais pasaules karš

Vācieši turpināja trakot Padomju Savienībā, japāņi uzbruka Rietumāzijas impērijai. Otrā pasaules kara sākums bija patiešām sliktākais laiks cilvēces vēsturē.

1947. gads – Hirosima

Kodolenerģijas bombardēšana Hirosimā un Nagasaki parādīja, kas patiešām slēpjas Pandoras kastē. Simtiem tūkstošu mirušo uz vietas un vairāki miljoni cietušo vēl ilgus gadus pēc uzbrukuma. Cilvēce pēkšņi saprata, ka tā ir spējīga iznīcināt pati sevi dažādos teritoriālos strīdos, un beidzot nedaudz nobijās.

Saistītās tēmas: EpidēmijaGadiKaršpasaule

youtube icon
Abonēt youtube